DPH v gastre pôjde na 5 percent
Rok a pol sa podnikatelia v gastre snažia o dočasné zníženie sadzby DPH. Tentokrát sa im s veľkou pravdepodobnosťou podarí zníženie vyrokovať a k 1. januáru 2022 by sa to mohlo stať realitou. V rozhovore pre TREND to minulý týždeň potvrdil Oto Kóňa, konzultant pre malých a stredných podnikateľov v gastre, ktorý sa spolu s Marekom Harbuľákom, prezidentom Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR a Viliamom Pavlovským z Aliancie slovenskej gastronómie dlhodobo pokúšajú o konštruktívnu debatu s viacerými zainteresovanými rezortmi.
„Uskutočnilo sa už mnoho detailných rokovaní so štátnym tajomníkom ministerstva financií Ľubošom Jančíkom a jeho tímom. Dočasné zníženie DPH je preto vysoko pravdepodobné,“ uviedol Oto Kóňa s tým, že dočasným sa myslia minimálne dva roky a znižovať by sa malo na úroveň 5 percent.
Neznížiť DPH na gastro by znamenalo jeho pád späť do deväťdesiatych rokov, hovorí Oto Kóňa
K problematike sa vyjadrilo aj ministerstvo financií. Potvrdili, že k tejto téme prebiehajú diskusie na odbornej úrovni. „Cieľom je hľadať také riešenia, ktoré pomôžu tomuto pandémiou ťažko skúšanému sektoru, ale zároveň budú minimalizovať negatívny dopad na štátny rozpočet a posilnia výber daní v sektore,“ znelo v stanovisku. Práve tu totiž rezort stále eviduje významnú daňovú medzeru. O konkrétnych návrhoch je podľa nich stále predčasné hovoriť.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?