Správnym uskladnením zásob možno okrem účtu za vyhodené potraviny ušetriť aj energiu spotrebovanú na ich chladenie.
Paradajky
Zdroj: Flickr / Kurt Bauschardt
Paradajky strácajú v chladničke arómu a môžu rýchlejšie splesnivieť. Ideálnym prostredím na ich uskladnenie je pivnica alebo špajza s teplotou okolo 15 stupňov Celzia.
Ak nemáte k dispozícii chladnejšiu miestnosť, uskladnite paradajky radšej pri izbovej teplote na tienistom a vetranom mieste. Je to lepšie riešenie ako keby ste ich mali zatvoriť do chladničky. Platí to aj pre iné druhy zeleniny, ktoré obsahujú veľa vody - napríklad uhorky, papriku, baklažán či cuketu.
Banány
Zdroj: Flickr / 24oranges.nl
Ak máte zamierené s banánmi do chladničky, vedzte, že ich odtiaľ vytiahnete s hnedými škvrnami. Chlad narúša tkanivo šupky.
Pri izbovej teplote vydržia tri až štyri dni, ak ich nevystavíte priamemu slnečnému žiareniu. Ešte lepšie im je na tienistom a chladnejšom mieste - napríklad v špajzi. Platí to aj pre iné druhy exotického ovocia, napríklad mango, melón či ananás.
Olivový olej
Zdroj: Flickr / U.S. Department of Agriculture
O olivovom oleji koluje mýtus, podľa ktorého jeho uskladnením v chladničke možno predísť zatuchnutiu. Naopak. Olivový olej stratí v chladničke na svojej kvalite, môže sa zraziť a zakaliť. Okrem toho po každom použití a jeho automatickom zahriatí izbovou teplotou po vybratí z chladničky spotrebujete veľa energie na opätované zachladenie.
Na tmavom mieste pri izbovej teplote vydrží olej dlhšie – aj niekoľko týždňov po otvorení.
Chlieb
Zdroj: Flickr / Rebecca Winzenried
Na chlebe z chladničky si azda pochutia iba tí, ktorí preferujú chuť starého chleba. Existujú však aj výnimočné situácie, keď je pre neho chladnička najbezpečnejším miestom - počas horúcich dní s vysokou vlhkosťou.
Čerstvý chlebík vydrží dlhšie pri izbovej teplote v priedušných nádobách. V nepriedušných vzniká vlhkosť a chlieb začne rýchlejšie plesnivieť.
Najvhodnejšie sú nádoby z hliny. V drevených chlebníkoch rýchlejšie zoschne.
Citróny
Zdroj: Flickr / liz west
Citróny a iné citrusové plody neznesú chlad – koniec koncov, pochádzajú z teplých krajov, takže je to logické.
Citrónom, pomarančom či grapefruitom vyhovujú mierne izbové teploty, ale zavďačíte sa im aj chladnejšími miestami. Skladujte ich na vzduchu - voľne v misách alebo v košíkoch.
Ani rozkrojené citrusové plody netreba dávať do chladničky. Pri izbovej teplote vydržia aj týždeň. Polovičky citrónov treba skladovať rozpolenou stranou nahor, aby rez zaschol a vytvorila sa vrstva chrániaca plod pred plesňou.
Bazalka
Zdroj: Flickr / Green Mountain Girls Farm
Bazalka v chladničke rýchlejšie zvädne a absorbuje pachy ostatných potravín. Ušetrite ju od toho. Stačí jej len skrátiť stonky a vložiť ju do nádoby s vodou podobne ako rezané kvety.
Cesnak a cibuľa
Zdroj: Flickr / Jena Fuller
Cesnak a cibuľa obľubujú chladné, tmavé a suché miesta – napríklad pivnicu. V chladničke je im príliš zima a vlhko. Platí to samozrejme pre sušenú cibuľu, nie jarnú cibuľku, ktorú je najlepšie uskladňovať v chladničke.
Pre tých, ktorí nemajú chladné priestory, sú ideálnym miestom na uskladnenie hlinené nádoby, ktoré cesnaku a cibule dovolia dýchať a zabránia ich splesneniu.
Pálenka
Zdroj: Flickr / Albert Luo
Možno označenie potravina nie je pre destiláty celkom presné, ale ak si zo slova potravina odmyslíte „p", má právo figurovať v tomto zozname :)
Liehoviny ako napríklad whisky, vodka či brandy s viac ako 35 percentami alkoholu nemusia byť uskladnené v chladničke. Uzavreté fľaše vydržia prakticky večne.
Aj pálenke v otvorených fľašiach trvá dlhší čas, kým z nej vyprchá alkohol a aróma. Skladovanie v pivnici alebo pri izbovej teplote bez priameho slnečného žiarenia je úplne vyhovujúce.
Avokádo
Zdroj: Flickr / threelayercake
Tak ako banány, aj avokádo kupujeme v obchode ešte nezrelé. Tvrdé avokádo by malo dozrievať a mäknúť pri izbovej teplote. Zrelé plody je potom ideálne čo najrýchlejšie zjesť.
Do chladničky môžete odložiť načaté avokádo - s neoddeleným jadrom, prierezom pokvapkaným citrónom a vo vzduchotesnej nádobe. Takto vydrží ešte pár dní.
Zemiaky
Zdroj: Flickr / jamonation
Skladovanie zemiakov v chladničke ovplyvňuje ich chuť, pretože dochádza k rozpadu škrobu, ktorý sa mení na cukor. Zemiaky zosladnú, na povrchu popraskajú a ostanú sypké.
Vyhnite sa aj skladovaniu v igelitových taškách. Najlepšie sú papierové, ktoré im doprajú viac vzduchu a spomaľujú proces kazenia. Ideálnym miestom je chladný a tmavý priestor – špajza či pivnica. Majte rovnako na pamäti, že umyté zemiaky vydržia kratšie ako neumyté.
Tabasco a spol.
Zdroj: Flickr / Cleber Mori
Pikantné omáčky obsahujú okrem chilli často aj ocot a soľ – konzervačné látky, ktoré sa postarajú o to, aby sa pri izbovej teplote neskazili. Platí to aj pre kečup. Ani po otvorení ich teda netreba skladovať v chladničke. Na tmavom mieste vydržia aj niekoľko mesiacov.
Med
Zdroj: Flickr / Drew Coffman
Med mení v chladničke svoju konzistenciu – hustne a potom sa nedá ľahko roztierať. Pevne uzavretý v suchých a pred slnečným žiarením chránených priestoroch vydrží aj roky bez toho, aby utrpel na kvalite.
Ak zabránite jeho kontaktu s cudzími látkami, vydrží vám prakticky naveky. Med totiž patrí ku skupine „večných“ potravín, ktoré sa pri správnom skladovaní neskazia.