V dôsledku vyšších cien v reštauráciách sa mnohí Slováci rozhodli, že si budú radšej variť doma. Pre RTVS to uviedol prezident Aliancie slovenskej gastronómie.
Ceny surovín stúpali takmer každý týždeň
Podniky k zdražovaniu pristúpili v dôsledku aktuálnej situácie. Vyššie ceny energií či jednotlivých potravín sa tak odzrkadlili na výslednej sume ponúkaného jedla.
„Energie stúpli na 2,5 až trojnásobok. Okrem toho inflácia hnala ceny potravín vyššie, dá sa povedať, že každým týždňom stúpali naše vstupné náklady na potravinách a surovinách,“ vysvetľuje pre spravodajský portál RTVS Martin Novotný, člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií SR.
A la carte jedlá zdraželi
Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie, zároveň poznamenal, že sa mení aj cena práce.
„Tým, že zamestnanci dlhé obdobie nemali prácu, tak sa snažia ísť do iného segmentu. Ak ich chceme udržať v gastre, tak im musíme viac zaplatiť,“ povedal v reportáži.
Pavlovský v súvislosti s témou vysvetľuje, že v prípade cien denného menu sa nárast hýbe na číslach od 15 do 30 percent.
V prípade takzvaných „a la carte jedál“ (slobodný výber z jedálneho lístka - pozn. red) možno pozorovať temer 40-percentný nárast.