Pozorne sledovaný rebríček Najlepších 50 reštaurácií sveta jej vyniesol triumf ako vôbec prvej talianskej reštaurácii v tejto ankete. Na druhé miesto odsunula vlaňajšieho víťaza El Celler De Can Roca, ktorú nájdete v španielskej Girone.

Šéfkuchár reštaurácie Osteria Francescana Massimo Bottura (53), ktorého diváci mohli vidieť hneď v úvodnej epizóde populárneho seriálu Chef's Table na Netflixe (prečítajte si náš rozhovor s M. Botturom spred troch mesiacov), v príhovore neskrýval dojatie: „Chcem sa poďakovať svojej manželke, rodine a celému tímu, ktorý dohliada na chod reštaurácie... Myslím si, že najdôležitejšia ingrediencia do budúcnosti je kultúra, pretože kultúra prináša znalosti a znalosti prinášajú uvedomenie. Cítim, že sa rozplačem“.

Noma opäť klesla

M. Bottura zároveň vyzval všetkých šéfkuchárov v hľadisku, aby mu pomohli s filantropickým projektom siete jedální pre chudobných a bezdomovcov. Prvú, nazvanú Refettorio Ambrosiano otvoril taliansky šéfkuchár vlani v Miláne počas konania Svetovej výstavy Expo 2015. V auguste tohto roka by takúto jedáleň chcel otvoriť v Rio de Janeiro s cieľom nakŕmiť chudobu z miestnych favelas a ukázať v čase konania XXXI. olympiády veľké gesto.

Tretie miesto v rebríčku obsadila reštaurácia Eleven Madison Park v New Yorku, štvrté zase prekvapenie z južnej Ameriky – reštaurácia Central z peruánskej metropoly Lima a až piata skončila slávna kodanská Noma.

Viedenská Steirereck už v prvej desiatke

Zo zaujímavých posunov treba spomenúť vypadnutie reštaurácie D.O.M. zo Sao Paula, ako aj reštaurácie Gaggan v Bangkoku z prvej desiatky. Z nej ich vytlačili nové umiestnenia podnikov Asador Etxebarri v španielskom meste Atxondo (10. miesto), viedenskej reštaurácie Steirereck (9. miesto) a Mirazur z francúzskeho Mentonu (6. miesto).

Ocenenie za celoživotný prínos získal Alain Passard (59), šéfkuchár parížskej reštaurácie L'Arpège a najlepšou šéfkuchárkou roka sa tiež stala Francúzka – Dominique Crenn zo sanfranciskej reštaurácie Atelier Crenn.