Vysoký počet prípadov rakoviny a úmrtí u dospelých vo veku 30 rokov a starších bol spôsobený faktormi, ktorým sa dalo potenciálne predísť, napríklad fajčením cigariet či nesprávnou stravou. Nová štúdia American Cancer Society (ACS) zistila, že 40 percent prípadov ochorenia a približne polovica všetkých úmrtí na rakovinu v Spojených štátoch súvisia s faktormi, ktoré by sa dali kontrolovať. „Veľký počet prípadov rakoviny a úmrtí je spôsobený potenciálne modifikovateľnými rizikovými faktormi, čo naznačuje možnosť podstatne znížiť záťaž prostredníctvom preventívnych iniciatív,“ povedal hlavný autor štúdie Farhad Islami pre Euronews Health.
Okrem fajčenia, nadváhy a konzumácie alkoholu či červeného a spracovaného mäsa, k ďalším faktorom patrí nízky príjem ovocia a zeleniny, fyzická nečinnosť, ultrafialové žiarenie a infekcie, ako napríklad ľudský papilomavírus (HPV). Fajčenie cigariet bolo identifikované ako hlavný rizikový faktor a bolo zodpovedné za 20 percent všetkých prípadov rakoviny a 30 percent úmrtí na rakovinu v USA.
Nasledovala nadmerná telesná hmotnosť a konzumácia alkoholu. Podľa F. Islamiho je pochopenie vzniku rakoviny užitočné pri prevencii a zvyšovaní povedomia verejnosti o rizikových faktoroch. „V prípade fajčenia, napríklad, osoby, ktoré v súčasnosti fajčia, môžu znížiť svoje zdravotné riziká tým, že prestanú. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu tiež pomôcť pri odvykaní,“ povedal.
Ďalšie opatrenia zahŕňajú dodržiavanie diétnych pokynov, zostať fyzicky aktívny, udržiavať zdravú telesnú hmotnosť a obmedzovať nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu.