1. Kiviak (Grónsko)
Grónska špecialita kiviak je lídrom medzi najbizarnejšími jedlami sveta. Pokiaľ predchádzajúce gastronomické výtvory boli len pre silné žalúdky, o kiviaku to platí dvojnásobne. V princípe sú to fermentované alky, morské vtáky typické pre severné oblasti. Bizarnosť samotného jedla prekonáva snáď len spôsob, ktorým sa vtáky fermentujú. Naplní sa nimi telo mŕtveho tuleňa až do prasknutia, dobre sa uzavrie a umiestni pod kameň na tri mesiace. Na jedno naplnenie sú potrebné stovky aliek.
Je to starobylé jedlo, ktoré malo Inuitom zabezpečiť ľahko dostupnú potravu počas dlhých a drsných zimných mesiacov. Fermentované vtáky očistia a konzumujú ich bez ďalšej úpravy. Ich mäso zmäkne aj pod vplyvom tuku z tuleňa. Jeho chuť podľa Inuitov pripomína vyzretý syr s príchuťou sladkého drievka.