Hygiena bola problémom aj pri májových kontrolách potravín. Uviedla to Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v správe z úradnej kontroly potravín za máj 2022.
„Najviac nedostatkov bolo v hygiene technologického zariadenia a pomôcok, v hygiene budov a prevádzky, v hygiene skladovania. Priebežné výsledky úradných kontrol ukazujú, že prevádzkovatelia potravinárskych podnikov najčastejšie nedodržiavajú hygienu technologického zariadenia a pracovných pomôcok zo všetkých zistených nedostatkov," priblížili veterinári.
Pri kontrolách dochádza k odhaleniu nedostatkov
ŠVPS spresnila, že v máji vykonali inšpektori 4 846 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, pričom pri 255 kontrolách sa zistili nedostatky. Z uvedeného počtu bolo zistených 1 188 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 557 právnych subjektov a 2 462 prevádzok.
Z celkového počtu 4 846 kontrol sa najviac úradných kontrol v máji vykonalo v obchodnej sieti 3 358 (69,3 percenta), u výrobcov 1 079 (22,3 percenta) a vo veľkoobchodných skladoch 258 kontrol (5,3 percenta).
Inšpektori vykonali 81 kontrol mimo bežnej pracovnej doby, z čoho pri 30 kontrolách sa zistili nedostatky. „Mimo pracovnej doby bolo skontrolovaných 57 právnych subjektov a 77 prevádzok, nedostatky sa zistili na 30 maloobchodných prevádzkach," priblížila ŠVPS.
Opatrenia a blokové pokuty
„S cieľom odstránenia zistených nedostatkov boli na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v celkovej výške 3 330 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré sa zistili počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách," spresnila veterinárna a potravinová správa.
V sledovanom období nadobudlo podľa ŠVPS právoplatnosť 66 rozhodnutí o pokute v správnom konaní. „Pokuty boli uložené vo výške 96 100 eur. Najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 7 000 eur," dodala ŠVPS.