Svetové ceny potravín sa v januári medzimesačne znížili, najmä vďaka výraznému zlacneniu cukru a rastlinných olejov, uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Súhrnný index, sledujúci ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, klesol o 1,6 percenta na 124,9 bodu.
V medziročnom porovnaní index vykazoval približne šesťpercentný rast. Nachádzal sa ale 22 percent pod maximom, na ktoré sa vyšplhal v marci 2022 po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.
Cenový index pre cukor sa na začiatku roka znížil o 6,8 percenta, medziročne sa prepadol o 18,5 percenta. Za zlacňovaním cukru sú najmä lepšie vyhliadky pri dodávkach v dôsledku priaznivého počasia v Brazílii a rozhodnutia indickej vlády obnoviť export komodity.
Rastlinné oleje zlacneli o 5,6 percenta, v medziročnom porovnaní ale vykazujú takmer štvrtinový cenový rast. Medzimesačne klesli tiež ceny mäsa, ktorých index sa znížil o 1,7 percenta.
Obilie v januári zdraželo o 0,3 percenta, a to napriek takmer päťpercentnému zlacneniu ryže.
Cena mliečnych výrobkov stúpla o 2,4 percenta, k čomu prispelo najmä zdraženie syrov o takmer osem percent.
Ďalšie dôležité správy
