Svetové ceny potravín v marci prvýkrát za osem mesiacov vzrástli. Zdražovanie rastlinných olejov, mliečnych výrobkov a mäsa totiž prevážilo nad poklesom cien cukru a obilnín.
Vyplýva to z správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.
Súhrnný index FAO, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, sa v marci medzimesačne zvýšil o 1,1 percenta na 118,3 bodu. V medziročnom porovnaní vykazoval takmer osempercentný pokles.
Index cien rastlinných olejov sa v marci medzimesačne zvýšil o osem percent a dostal sa na ročné maximum. Index cien mliečnych výrobkov vzrástol o 2,9 percenta a index cien mäsa stúpol o 1,7 percenta.
Index cien obilnín sa v marci medzimesačne znížil o 2,6 percenta, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa znížil o 20 percent. Cukor medzimesačne zlacnel dokonca o 5,4 percenta, medziročne jeho cena vzrástla o takmer päť percent.