Svetové ceny potravín vo februári siedmy mesiac po sebe klesli, nachádzali sa tak na najnižšej úrovni za tri roky. Pokles cien obilnín a rastlinných olejov totiž prevážil nad zdražením cukru, mäsa a mliečnych výrobkov. Vo svojej správe to uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Súhrnný index FAO, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, sa vo februári medzimesačne znížil o 0,7 percenta na 117,3 bodu. V medziročnom porovnaní potom vykazoval pokles o 10,5 percenta.
Index cien obilnín sa medzimesačne znížil o päť percent. Kukurica zlacnela vďaka očakávaniam veľkej úrody v Južnej Amerike a ponuke lacných dodávok z Ukrajiny. Ceny pšenice klesli najmä vďaka silnému exportu z Ruska.
Vo februári sa znížili aj index cien rastlinných olejov, a to o 1,3 percenta. Index cien mäsa sa však zvýšil o 1,8 percenta a cukor zdražel o 3,2 percenta. Ceny mliečnych výrobkov stúpli o 1,1 percenta.
Organizácia v samostatnej správe tiež mierne zvýšila odhad celosvetovej produkcie obilnín v tomto roku. Produkcia by podľa novej prognózy mala predstavovať 2,84 miliardy ton, čo by predstavovalo oproti minulému roku nárast o 1,1 percenta.