Svetové ceny potravín sa v marci desiaty mesiac za sebou zvyšovali a ich index sa vyšplhal na najvyššiu úroveň od júna 2014. Za rastom cien stálo zdraženie rastlinných olejov, mäsa a mliečnych výrobkov. Uviedla to vo štvrtok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Súhrnný index, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, sa zvýšil na 118,5 bodu z februárovej hodnoty 116,1 bodu.
Spotrebiteľské ceny v eurozóne aj vo februári vzrástli o 0,9 percenta
Čiastkový index cien rastlinných olejov medzimesačne vzrástol o osem percent a dostal sa najvyššie od júna 2011. Za jeho rastom stáli vyššie ceny palmového, sójového, repkového a slnečnicového oleja. Index cien mliečnych výrobkov sa zvýšil o 3,9 percenta a index cien mäsa o 2,3 percenta.
Index cien obilnín naopak o 1,7 percenta klesol, celosvetová úroda obilnín podľa FAO zostáva na ceste k celoročnému rekordu. Index cien cukru sa znížil dokonca o štyri percentá, a to kvôli vyhliadkam na rozsiahly vývoz cukru z Indie.
FAO zvýšila odhad úrody obilnín za pestovateľskú sezónu 2020 na 2,765 miliardy ton, čo je o štyri milióny ton viac, než čakala minulý mesiac. Oproti predchádzajúcemu roku by tak zber mal byť vyšší o dve percentá. S rastom počíta FAO tiež v budúcej sezóne, uviedla agentúra Reuters.