Pod švajčiarsku hotelovú a manažérsku školu école hôtelière de Lausanne (EHL) patrí aj študentská reštaurácia Le Berceau des Sens, ktorá je svetovo prvou takouto prevádzkou s michelinskou hviezdou. „Jedlá varia a ochucujú naši profesionálni kuchári. Študenti pomáhajú s prípravou a obsluhou,“ vysvetlila hlavná šéfkuchárka Lucrèze Lacchio.
EHL založil v roku 1893 hotelier Jacques Tschumi. Ide o prvú hoteliersku školu na svete. Zozačiatku sa hodiny konali v päťhviezdičkovom hoteli d'Angleterre, ktorý sa nachádza na brehu Ženevského jazera vo švajčiarskom meste Lausanne. Dnes je škola ukrytá v kopcoch nad mestom a jej priestory s internátom pripomínajú kalifornskú univerzitu kríženú s luxusným letiskovým terminálom. Na pozemku sa nachádza aj sedem reštaurácií, kde si miestni gurmáni môžu vychutnať špičkové jedlo za nižšiu cenu.
Okrem tradičných školských predmetov študenti EHL rotujú medzi školskými reštauráciami a kuchyňami. Musia takisto absolvovať kurzy degustácie vína, miešania nápojov a výroby čokolády. Medzi 56 profesionálnymi kuchármi, ktorí na EHL učia, je šesť víťazov prestížnej ceny Meilleur Ouvrier de France pre najtalentovanejších kuchárov vo Francúzsku.
Nie každý semester sa nesie v znamení luxusu a elegancie. Študenti musia absolvovať aj upratovacie moduly. „Mnohí z nich majú známych alebo bohatých rodičov. Keď zistia, že budú musieť meniť špinavú posteľnú bielizeň alebo umývať záchody, môže ich to mierne šokovať,“ povedal jeden z prvákov. Až 72 percent študentov EHL pochádza zo zahraničia a za štvorročný kurz platia 180-tisíc švajčiarskych frankov (190-tisíc eur). Domácich študentov vyjde na 85-tisíc frankov (90-tisíc eur). „Škola je finančnou investíciou, ktorú si nemôže dovoliť každý, no vždy som vedela, že práve tomuto sa chcem venovať,“ dodala študentka Heloise Aguerre.