Švajčiarsko tento rok prvýkrát dovezie viac syra, ako vyvezie. V rozhovore pre denník Le Temps to uviedol šéf mliekarenského združenia Boris Beuret. Podľa jeho slov sa v dôsledku otvorenia švajčiarskeho trhu s mliekom v posledných rokoch domáci výrobcovia dostali pod tlak a niektorí z nich prestali vyrábať syr.

Beuret sa domnieva, že Švajčiarsko musí prijať opatrenia, aby mohlo pokračovať vo výrobe syra pre svojich obyvateľov. „Ak sa tak nestane, skončíme s dovozom (syra), čo by bolo ekonomicky, sociálne a environmentálne absurdné,“ povedal.

Švajčiarsko je celosvetovo známe svojimi vysokokvalitnými syrmi, ako sú gruyère a ementál. Gruyère od malého výrobcu zo švajčiarskeho Bernu získal minulý rok na medzinárodnej súťaži syrov v Spojených štátoch už po druhýkrát titul najlepšieho syra na svete.

Svetový šampionát syrov sa koná každé dva roky v Madisone. Víťazný syr - Gourmino Le Gruyère AOP - získal od porotcov 98,423 bodu zo 100 možných. Vyrába ho Michael Spycher zo spoločnosti Mountain Dairy Fritzenhaus. Vo svojej syrárni pracuje výlučne s mliekom od 12 miestnych farmárov, ktorí pasú svoje kravy v okruhu piatich kilometrov od továrne.

Ďalšie dôležité správy


pôvodný súbor:0083.jpg
Neprehliadnite

Nezamestnanosť vo Švajčiarsku je najnižšia od októbra minulého roka