Údeniny sa tak ocitli v rovnakej skupine karcinogénov, kde figuruje napríklad tabak či azbest. Podľa IARC rakovinu pravdepodobne spôsobuje aj nespracované červené mäso, pre toto tvrdenie však zatiaľ neexistujú nezvratné dôkazy.

Správa WHO tiež uvádza, že konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa denne, čo predstavuje napríklad dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho karcinómu) o 18 percent.

„Riziko, že jedinec ochorie kolorektálnym karcinómom kvôli konzumácii spracovaného mäsa je naďalej nízka, ale toto riziko sa s množstvom skonzumovaného mäsa zvyšuje,“ upozornil zástupca IARC Kurt Straif.

Červené mäso, teda hovädzie, jahňacie a bravčové, podľa odborníkov z WHO takisto môže spôsobovať rakovinu, pre neexistenciu preukázateľných dôkazov ale zatiaľ figuruje na zozname „ľahších“ karcinogénov.

Na takzvanom zozname 2A je okrem mäsa napríklad herbicid glyfosát.