V rozhovore sa dočítate:

  • Ako prebiehajú kontroly na bitúnkoch a v obchodoch
  • Či hygienici testujú na koronavírus aj potraviny
  • Ktoré potraviny konzumovať a ako ich predtým očistiť
  • Ako sa dá zničiť prípadný vírus na chlebe či pečive
  • Ako sa potravinári chránia pred kontamináciou výroby

Ako pristupuje veterinárna a potravinová správa ku kontrolám potravinárskeho reťazca v čase šírenia koronavírusu?

Hneď na začiatku infekcie sme vydali usmernenie pre naše regionálne správy, na čo sa majú pri kontrole zamerať, aby sme vylúčili potraviny ako možný zdroj šírenia nakazenia. To zahŕňa sledovanie zdravotnej bezpečnosti potravín ako aj hygienického režimu na každom stupni potravinárskeho reťazca.

V prípade domácich potravín kontrolujeme bitúnky, rozrábky, výrobu, skladovanie, distribúciu a samotný predaj. Pri zahraničných ide o prepravné, skladové a distribučné podmienky.

Predpokladám, že na každom stupni reťazca sa kontrola líši. Ako prebieha štandardná kontrola v prípade bitúnkov?

Zvieratá, ktoré prichádzajú na bitúnok z farmy musia mať certifikát od veterinárneho lekára. Veterinárny lekár zvieratá vyšetruje aj na bitúnku pred zabitím a je prítomný aj počas zabitia. Následne posúdi jednotlivé orgány a potom dohliadne aj na proces uskladnenia mäsa.

Na bitúnku sa v určitej časovej frekvencii odoberajú aj orgány zvierat. V prípade ošípaných sa napríklad robia stery z ich tela na prítomnosť salmonely a zisťuje sa, či pri zabíjaní alebo manipulácii nedošlo k ich kontaminácii.

Od čoho závisí v bežnom režime frekvencia takýchto kontrol?

Kontrola je robená na princípe analýzy rizika. Ak ide napríklad o bitúnok, ktorý mal v určitom období

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa