Zloženie jedla, ktoré ľudia konzumujú, sa mení. Snažia sa žiť zdravšie, objavujú nové jedlá a ingrediencie.

Zmeny v stravovacích návykoch cítia najmä reťazce s rýchlym občerstvením. Keďže sú spájané s nezdravým životným štýlom plným kalórií, strácajú na popularite a zhoršujú sa im výsledky hospodárenia. Fastfoody pochopili prečo a do ponuky sa snažia zaradiť viac čerstvej zeleniny či šalátov. V Nemecku dokonca aktuálne McDonald’s láka na prvý bio burger, do ktorého bude od 1. októbra dávať len bio mäso pochádzajúce z nemeckých a rakúskych fariem.

Je však naozaj pravda, že Slováci konzumujú zdravšie veci ako kedysi? Že si doprajú viac ovocia či zeleniny? Prípadne viac hovädzieho mäsa ako v minulosti? Analýza Poštovej banky vychádzajúca z údajov Štatistického úradu ukazuje, že to tak celkom nie je.

Jeme menej ovocia i zeleniny

Pravdou je, že Slováci konzumujú výrazne menej pečiva a chleba ako pred 20 rokmi, menej bravčového mäsa a prijímajú aj vo všeobecnosti o niečo menej tukov. Naopak, jedia viac hydiny a rýb.

Zeleniny však jeme o tri percentá menej ako pred 20 rokmi a ovocia dokonca až o 13 percent menej. Situácia sa ale postupne zlepšuje, pred desiatimi rokmi Slováci skonzumovali o 15 percent menej zeleniny i ovocia ako v minulom roku.

Samostatnou kategóriou sú mliečne výrobky. Oveľa viac nám zachutili syry, ktorých zjeme o vyše 80 percent viac ako kedysi, mlieka ale pijeme výrazne menej.

Na hovädzinu a teľacinu nemáme

„Prepadákom desať aj dvadsaťročia je v našom pomyselnom rebríčku teľacie a hovädzie mäso. Teľaciny sme síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa za posledné desaťročie znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o – 70 percent,“ píše sa v analýze banky.

Môžu za to podľa nej zrejme vyššie ceny hovädzieho a hlavne teľacieho mäsa, či vyššia konzumácia hydiny a rýb v mene zdravšieho životného štýlu.

Celkovo sú Slováci menej „mäsoví“ ako pred desiatimi a dvadsiatimi rokmi. Konzumácia mäsa (akéhokoľvek druhu) sa za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu. Narástla len spotreba zveriny.

Hydiny síce jedia Slováci výrazne menej ako pred desiatimi rokmi, ale zároveň až o pätinu viac ako v roku 1994. „Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá či ryby. Spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 percent,“ píše sa v analýze.

Cestoviny vytlačili tradičné prílohy

Menej Slováci jedia aj tradičných príloh akými sú pšeničné pečivo, zemiaky či chlieb. Od roku 1994 klesla spotreba pečiva o polovicu, zemiakov o viac než tretinu a chleba o štvrtinu.

Konzumáciu týchto tradičných príloh nahradili Slováci najmä konzumáciou cestovín. Jeme ich až o 80 percent viac než pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva.

Medzi potraviny, ktoré Slovákom zachutili, patrí okrem spomínanej zveriny aj med, a stali sa z nich vášniví kávičkári. Za posledných 10 i 20 rokov sa spotreba medu zvýšila až o 140 percent. Medom totiž začali často nahrádzať cukor, ktorého konzumujú o desatinu menej ako pred 20 rokmi.

Zmenami prešiel za posledné dve desaťročia aj pitný režim. Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila. O vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína, ktorým Slováci začali postupne nahrádzať pivo.

Ročná spotreba potravín za rok a zmeny v ich konzumácii
Potravina jednotka 1994 2004 2014 rozdiel v % medzi rokmi 2004 a 2014 rozdiel v % medzi rokmi 1994 a 2014
Zverina kg 0,30 0,40 0,90 125 200
Včelí med kg 0,50 0,50 1,20 140 140
Zrnková káva pražená kg 1,60 2,90 3,40 17,20 112,50
Trvanlivé pečivo kg 5,60 7,60 10,30 35,50 83,90
Syry spolu kg 5,20 6,30 9,50 50,80 82,70
Cestoviny kg 4,20 5 7,60 52 81
Nealkoholické nápoje l 116,50 167 207,70 24,40 78,30
Víno spolu l 13,90 13,30 21,20 59,40 52,50
Kakaové výrobky spolu kg 4 5,30 5,90 11,30 47,50
Čokoláda a cukrovinky kg 3,70 4,80 5,40 12,50 45,90
Ryby kg 4,10 4,40 5,90 34,10 43,90
Orechy (jadrá) kg 1,50 1,40 2,10 50 40
Hydina kg 11,90 20,40 14,50 -28,90 21,80
Mlieko a mliečne výrobky l 160,90 148,90 160,60 7,90 -0,20
Zelenina a zel. výrobky kg 107,30 89,90 104,20 15,90 -2,90
Liehoviny (40 %) l 9,60 8,70 9,30 6,90 -3,10
Rastlinné jedlé tuky a oleje kg 14,50 17,70 13,20 -25,40 -9
Maslo kg 3,60 2,20 3,20 45,50 -11,10
Cukor kg 34,60 30,20 30,50 1 -11,80
Ovocie a ovocné výrobky kg 65,50 49,70 57,30 15,30 -12,50
Tuky spolu kg 23,30 23,30 20,30 -12,90 -12,90
Ryža lúpaná kg 6,20 6,30 5,20 -17,50 -16,10
Mäso bravčové kg 36,40 31,90 28,20 -11,60 -22,50
Pivo l 93,40 82,40 70,40 -14,60 -24,60
Mäso akékoľvek spolu kg 63,90 60,10 48 -20,10 -24,90
Bravčová masť kg 5,10 3,30 3,80 15,20 -25,50
Strukoviny kg 1,90 1,60 1,40 -12,50 -26,30
Chlieb kg 50,10 46,40 36,60 -21,10 -26,90
Konzumné vajcia kusy 295 200 194 -3 -34,20
Zemiaky kg 74,20 64,20 47,40 -26,20 -36,10
Mlieko konzumné l 75,80 57,40 46,50 -19 -38,70
Pšeničné pečivo kg 56 31,40 29,60 -5,70 -47,10
Čaj kg 0,20 0,10 0,10 0 -50
Mäso hovädzie kg 13,70 6,20 4,10 -33,90 -70,10
Mäso teľacie kg 0,60 0,20 0 -100 -100
Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa ŠÚ SR