Zloženie jedla, ktoré ľudia konzumujú, sa mení. Snažia sa žiť zdravšie, objavujú nové jedlá a ingrediencie.
Zmeny v stravovacích návykoch cítia najmä reťazce s rýchlym občerstvením. Keďže sú spájané s nezdravým životným štýlom plným kalórií, strácajú na popularite a zhoršujú sa im výsledky hospodárenia. Fastfoody pochopili prečo a do ponuky sa snažia zaradiť viac čerstvej zeleniny či šalátov. V Nemecku dokonca aktuálne McDonald’s láka na prvý bio burger, do ktorého bude od 1. októbra dávať len bio mäso pochádzajúce z nemeckých a rakúskych fariem.
Je však naozaj pravda, že Slováci konzumujú zdravšie veci ako kedysi? Že si doprajú viac ovocia či zeleniny? Prípadne viac hovädzieho mäsa ako v minulosti? Analýza Poštovej banky vychádzajúca z údajov Štatistického úradu ukazuje, že to tak celkom nie je.
Jeme menej ovocia i zeleniny
Pravdou je, že Slováci konzumujú výrazne menej pečiva a chleba ako pred 20 rokmi, menej bravčového mäsa a prijímajú aj vo všeobecnosti o niečo menej tukov. Naopak, jedia viac hydiny a rýb.
Zeleniny však jeme o tri percentá menej ako pred 20 rokmi a ovocia dokonca až o 13 percent menej. Situácia sa ale postupne zlepšuje, pred desiatimi rokmi Slováci skonzumovali o 15 percent menej zeleniny i ovocia ako v minulom roku.
Samostatnou kategóriou sú mliečne výrobky. Oveľa viac nám zachutili syry, ktorých zjeme o vyše 80 percent viac ako kedysi, mlieka ale pijeme výrazne menej.
Na hovädzinu a teľacinu nemáme
„Prepadákom desať aj dvadsaťročia je v našom pomyselnom rebríčku teľacie a hovädzie mäso. Teľaciny sme síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa za posledné desaťročie znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o – 70 percent,“ píše sa v analýze banky.
Môžu za to podľa nej zrejme vyššie ceny hovädzieho a hlavne teľacieho mäsa, či vyššia konzumácia hydiny a rýb v mene zdravšieho životného štýlu.
Celkovo sú Slováci menej „mäsoví“ ako pred desiatimi a dvadsiatimi rokmi. Konzumácia mäsa (akéhokoľvek druhu) sa za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu. Narástla len spotreba zveriny.
Hydiny síce jedia Slováci výrazne menej ako pred desiatimi rokmi, ale zároveň až o pätinu viac ako v roku 1994. „Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá či ryby. Spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 percent,“ píše sa v analýze.
Cestoviny vytlačili tradičné prílohy
Menej Slováci jedia aj tradičných príloh akými sú pšeničné pečivo, zemiaky či chlieb. Od roku 1994 klesla spotreba pečiva o polovicu, zemiakov o viac než tretinu a chleba o štvrtinu.
Konzumáciu týchto tradičných príloh nahradili Slováci najmä konzumáciou cestovín. Jeme ich až o 80 percent viac než pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva.
Medzi potraviny, ktoré Slovákom zachutili, patrí okrem spomínanej zveriny aj med, a stali sa z nich vášniví kávičkári. Za posledných 10 i 20 rokov sa spotreba medu zvýšila až o 140 percent. Medom totiž začali často nahrádzať cukor, ktorého konzumujú o desatinu menej ako pred 20 rokmi.
Zmenami prešiel za posledné dve desaťročia aj pitný režim. Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila. O vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína, ktorým Slováci začali postupne nahrádzať pivo.
Ročná spotreba potravín za rok a zmeny v ich konzumácii | ||||||
Potravina | jednotka | 1994 | 2004 | 2014 | rozdiel v % medzi rokmi 2004 a 2014 | rozdiel v % medzi rokmi 1994 a 2014 |
Zverina | kg | 0,30 | 0,40 | 0,90 | 125 | 200 |
Včelí med | kg | 0,50 | 0,50 | 1,20 | 140 | 140 |
Zrnková káva pražená | kg | 1,60 | 2,90 | 3,40 | 17,20 | 112,50 |
Trvanlivé pečivo | kg | 5,60 | 7,60 | 10,30 | 35,50 | 83,90 |
Syry spolu | kg | 5,20 | 6,30 | 9,50 | 50,80 | 82,70 |
Cestoviny | kg | 4,20 | 5 | 7,60 | 52 | 81 |
Nealkoholické nápoje | l | 116,50 | 167 | 207,70 | 24,40 | 78,30 |
Víno spolu | l | 13,90 | 13,30 | 21,20 | 59,40 | 52,50 |
Kakaové výrobky spolu | kg | 4 | 5,30 | 5,90 | 11,30 | 47,50 |
Čokoláda a cukrovinky | kg | 3,70 | 4,80 | 5,40 | 12,50 | 45,90 |
Ryby | kg | 4,10 | 4,40 | 5,90 | 34,10 | 43,90 |
Orechy (jadrá) | kg | 1,50 | 1,40 | 2,10 | 50 | 40 |
Hydina | kg | 11,90 | 20,40 | 14,50 | -28,90 | 21,80 |
Mlieko a mliečne výrobky | l | 160,90 | 148,90 | 160,60 | 7,90 | -0,20 |
Zelenina a zel. výrobky | kg | 107,30 | 89,90 | 104,20 | 15,90 | -2,90 |
Liehoviny (40 %) | l | 9,60 | 8,70 | 9,30 | 6,90 | -3,10 |
Rastlinné jedlé tuky a oleje | kg | 14,50 | 17,70 | 13,20 | -25,40 | -9 |
Maslo | kg | 3,60 | 2,20 | 3,20 | 45,50 | -11,10 |
Cukor | kg | 34,60 | 30,20 | 30,50 | 1 | -11,80 |
Ovocie a ovocné výrobky | kg | 65,50 | 49,70 | 57,30 | 15,30 | -12,50 |
Tuky spolu | kg | 23,30 | 23,30 | 20,30 | -12,90 | -12,90 |
Ryža lúpaná | kg | 6,20 | 6,30 | 5,20 | -17,50 | -16,10 |
Mäso bravčové | kg | 36,40 | 31,90 | 28,20 | -11,60 | -22,50 |
Pivo | l | 93,40 | 82,40 | 70,40 | -14,60 | -24,60 |
Mäso akékoľvek spolu | kg | 63,90 | 60,10 | 48 | -20,10 | -24,90 |
Bravčová masť | kg | 5,10 | 3,30 | 3,80 | 15,20 | -25,50 |
Strukoviny | kg | 1,90 | 1,60 | 1,40 | -12,50 | -26,30 |
Chlieb | kg | 50,10 | 46,40 | 36,60 | -21,10 | -26,90 |
Konzumné vajcia | kusy | 295 | 200 | 194 | -3 | -34,20 |
Zemiaky | kg | 74,20 | 64,20 | 47,40 | -26,20 | -36,10 |
Mlieko konzumné | l | 75,80 | 57,40 | 46,50 | -19 | -38,70 |
Pšeničné pečivo | kg | 56 | 31,40 | 29,60 | -5,70 | -47,10 |
Čaj | kg | 0,20 | 0,10 | 0,10 | 0 | -50 |
Mäso hovädzie | kg | 13,70 | 6,20 | 4,10 | -33,90 | -70,10 |
Mäso teľacie | kg | 0,60 | 0,20 | 0 | -100 | -100 |
Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa ŠÚ SR |