Výdavky na stravovanie sú asi najčastejšou položkou, ktorú si živnostník dáva do nákladov. Ako teda na to, aby podnikateľ nemal kvôli chybám v účtovníctve problémy s daniarmi?

Štyri eurá na deň

Za každý odpracovaný deň si môže živnostník do nákladov započítať stravný lístok v hodnote 4 eurá. Ide o výšku stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Stravné sa pravidelne podľa inflácie mení, naposledy sa suma menila od 1. septembra 2012.

Ak pracuje aj v sobotu alebo nedeľu, môže si dať do účtovníctva stravné aj za tieto dni. Je tu však jedna zásadná podmienka - prácu počas víkendu bude musieť vedieť daniarom preukázať. Živnostník ju môže doložiť napríklad faktúrou, cesťákom alebo aj výkazom práce.

Ušetríte na daniach

Stravovacie spoločnosti si za svoje služby účtujú poplatky. Za balíky straveniek sú poplatky nižšie. Môžete si ich síce tiež dať do nákladov, ale načo zbytočne vydávať peniaze. Preto je výhodné objednávať si gastrolístky na dlhšie obdobie - napríklad na štvrťrok.

Ako ich zaúčtovať

Gastrolístky v jednoduchom účtovníctve na okamžitú spotrebu živnostník neeviduje v knihe cenín. Zaúčtuje ich v čase nákupu do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane. Ak však nakupuje stravné lístky na dlhšie časové obdobie, v čase nákupu ich zaúčtuje do výdavkov neovplyvňujúcich základ dane, zaeviduje ich v knihe cenín a podľa spotreby a časového rozlíšenia ich potom zaúčtuje do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane.

"Pri daňovej evidencii eviduje SZČO výdavky v zmysle zákona o dani z príjmov. To je, do výdavkov si uplatní stravné v závislosti od počtu dní, počas ktorých pracoval a zároveň nemal nárok na stravné pri pracovnej ceste či ako zamestnanec. Províziu či poštovné si môže dať do nákladov hneď pri evidovaní faktúry," vysvetľuje Peter Furmaník z účtovnej a poradenskej kancelárie Libertax Consulting.

Kde sa robia najčastejšie chyby

Ak si živnostník kúpi gastrolístky v auguste ale zaúčtuje ich už od júla, robí chybu. Do nákladov by si ich spätne nemal dávať, pretože je jasné, že stravovacie poukážky nemohol použiť na stravu v predchádzajúcom období. 

Ak má zamestnanec v súbehu podniká, stravné ako SZČO si uplatniť nemôže.

Strava z reštaurácie

Živnostník nemusí používať gastrolístky, do nákladov si môže dať stravovanie v reštaurácii. V takomto prípade si však musí odkladať všetky bločky. Zarátať v plnej výške si ich však nemôže. Na konci zdaňovacieho obdobia tieto výdavky zahrnie do nákladov. Za každý pracovný deň si môže uplatniť len 4 eurá.

Ak by ste za stravu zaplatili v reštaurácii menej ako 4 eurá, do nákladov si môžete zahrnúť len skutočne zaplatenú sumu.

Stravné a pracovná cesta

Podnikateľ bol na 2-dňovej pracovnej ceste v inom mieste, ako je miesto jeho pravidelného vykonávania činnosti. Tieto dva dni považoval za odpracované a za každý deň zahrnul do daňových výdavkov nakúpenú stravovaciu poukážku.

Podnikateľ sa pri účtovaní pomýlil. Počas pracovnej cesty si mal uplatňovať výdavky na stravovanie podľa § 19 ods. 2 písm. e), to znamená výdavky na stravné podľa § 5 zákona o cestovných náhradách č. 283/2002 Z. z. podľa času trvania pracovnej cesty. Tento spôsob by bol preňho ešte aj výhodnejší, namiesto stravného 8 eur si mohol zaúčtovať vyššie stravné. Stravné pre časové pásmo 5 až 12 hodín je 4 eurá, nad 12 do 18 hodín to je 6 eur a nad 18 hodín je to 9, 30 eura.

Koľko si môžete dať do nákladov

- za rok 2013 môžete znížiť základ dane o výdavky na stravné vo výške 1 000 eur za 5-dňový pracovný týždeň

Kto si nemôže stravné dať do nákladov

- živnostníci, ktorí sú aj zamestnanci

- živnostník, ktorí si uplatňuje paušálne výdavky

Radí odborník

Najčastejšie chyby pri účtovaní stravného

"SZČO si uplatňuje stravné spätne - to je za dni, ktoré predchádzajú nákupu straveniek. Napríklad z 20 kusov straveniek nakúpených 27. decembra je možné v daňových výdavkoch uplatniť len maximálne 5 ks (v závislosti od počtu pracovných dní). SZČO si uplatňuje stravné za každý kalendárny deň - v skutočnosti má nárok len za odpracované dni, to je maximálne za 6 dní týždenne (nedeľu iba v prípade, ak zdokladuje, že v daný deň pracoval. SZČO si uplatňuje stravné aj za dni, počas ktorých bol na pracovnej ceste a uplatnil si stravné vo forme cestovných náhrad. SZČO si uplatňuje stravné aj za dni, za ktoré mal nárok na stravné ako zamestnanec (ak je podnikateľ a zároveň aj zamestnaný)."

Peter Furmaník, autor poradenského webu  ĽudskouRečou.sk

Seriál Účtovanie v podnikaní pripravujeme v spolupráci s Petrom Furmaníkom z účtovnej a poradenskej kancelárie Libertax Consulting

V nasledujúcich vydaniach si prečítate:

8. Problematické výdavky

9. Dane a odvody v podnikaní

10. Registračná pokladnica - zmeny od januára