Pekárov na Slovensku ubúda. Iba predčasné odchody do dôchodku odobrali z trhu tisícky kvalifikovaných pracovníkov. Výsledok? V sektore chýba približne 1 500 ľudí. Hoci pekárne zvyšujú platy, nábor nových zamestnancov sa javí ako príliš ambiciózna úloha. Situáciu navyše komplikujú rastúce minimálne mzdy a vysoké odvody. Do toho vstupuje aj nová transakčná daň, ktorá podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov najviac zasiahne domácich spracovateľov.

„Privítali by sme, aby boli výrobcovia potravín vyňatí spod transakčnej dane. Zabezpečujeme predsa strategickú obživu obyvateľstva,“ povedal pre TREND predseda zväzu Milan Lapšanský.

Vysoké odvody znižujú motiváciu

Jednou z výziev je neustály rast minimálnej mzdy. Zväz pekárov upozorňuje na potrebu širšej diskusie o dôsledkoch tohto opatrenia, ktoré má priamy vplyv na výšku príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, čo pre mnohé pekárne predstavuje značné finančné bremeno.

 „Všetci chcú ráno, v sobotu, v nedeľu i hneď po sviatkoch čerstvé pečivo a plné pulty. Ak nikto nebude riešiť alarmujúcu situáciu aspoň v sektoroch, kde je väčšina pracovného času v príplatkovej dobe, náklady sa budú musieť premietnuť do cien,“ ozrejmil pre TREND Milan Lapšanský.

Problém prehlbujú aj odvody, ktoré sú na Slovensku mimoriadne vysoké. „Štát si z každého príplatku berie polovicu, a zamestnancovi ostane z toho, čo mu vyplatí zamestnávateľ, len 50 percent. Ak má nastať zmena, je nevyhnutné prepracovať legislatívu,“ zdôrazňuje zväz.

Drahé potraviny a strata zákazníkov

Od začiatku roka platí zvýšená sadzba DPH. Pre pekárov to z hľadiska nákladov nepredstavuje záťaž. Riziko však vidia na strane zákazníkov. Nová sadzba môže znížiť disponibilný príjem spotrebiteľov, čo sa pravdepodobne negatívne odrazí na dopyte po pekárenských výrobkoch.

Obchodné reťazce by však mohli zmierniť vplyv vyššej dane na kupujúcich tým, že by upravili marže. V súčasnosti totiž nie sú výnimočné prípady, keď prirážky presahujú sto percent odbytovej ceny výrobcu.

Napriek týmto komplikáciám zväz nepredpokladá ďalšiu vlnu zatvárania prevádzok: „Desiatky pekárni skončili počas pandémie a energetickej krízy, ale sektor je v súčasnosti relatívne zdravý.“ Zároveň upozornil na konsolidačný balíček, ktorý ovplyvní konkurencieschopnosť firiem, ale aj nákupné správanie spotrebiteľov.

„V tejto chvíli je stále veľkou neznámou, aký bude jeho dosah. Predpokladáme však, že po konsolidácii v tomto roku príde zo strany štátu ďalšie konsolidačné opatrenie pre rok 2026. Nemôžeme si dovoliť taký drahý aparát a nemôžu všetky náklady chybných politických rozhodnutí minulých vlád niesť len zamestnávatelia,“ dodal Milan Lapšanský .

Potreba modernizácie sektora

Pekárne čelia okrem iného aj naliehavej potrebe modernizácie. Kým západná Európa využíva automatizáciu a robotizáciu, slovenský pekárensky sektor zaostáva. Štát podľa zväzu tlačí na tvorbu nových pracovných miest, čo je v rozpore so zavádzaním inovácií.

„Ak chceme zachovať konkurencieschopnosť, musíme podporovať automatizáciu a moderné technológie. S historicky nízkou nezamestnanosťou je kľúčové zamerať sa na efektívnosť, nie na umelé zvyšovanie zamestnanosti,“ uviedol Milan Lapšanský. Transformácia sektora si podľa neho vyžaduje aktívnu podporu štátu a legislatívne zmeny.

Ďalšie dôležité správy

Mature,Woman,Choosing,Bread,And,Baking,In,Grocery,Section,Of
Neprehliadnite

Dovezené pečivo stráca lesk. Pekári sa pretekajú o miesto v nákupných košíkoch