Zavedenie transakčnej dane znevýhodní pekárov, ktorí vyrábajú z domácich surovín, pretože musia platiť daň na každej úrovni od poľa až po pult, zatiaľ čo dovozcovia tovaru zo zahraničia ju zaplatia iba raz, uviedol predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Transakčná daň výrazne zvýhodňuje zahraničné dovozy, ktoré raketovým tempom stúpajú už niekoľko rokov a zásadným spôsobom oslabujú domácich výrobcov. Zároveň najviac zasiahne naše malé a stredne veľké prevádzky, ktoré nevedia využiť úspory z rozsahu a nevedia znížiť počet transakcií. Pretože majú objemy transakcií nízke, zakaždým budú musieť zaplatiť transakčnú daň v plnej výške,“ vysvetlil Lapšanský.
Podľa zväzu slovenskí potravinári nemajú štátnu podporu, čo im znemožňuje kompenzovať rastúce náklady. Sektor výroby chleba, pečiva a cestovín zamestnáva viac ako tretinu ľudí v potravinárstve, ale čelí zvýšeniu daní z príjmov. Zväz zároveň poukázal, že v okolitých krajinách dochádza k finančnej stabilizácii pekárskeho odvetvia, s rastúcimi investíciami do jeho modernizácie a aj k hospodárskemu rastu. „Situácia v našom segmente bude v rokoch 2025 a 2026 pravdepodobne presne opačná,“ zdôraznil Lapšanský.
Predseda SZPCC vysvetlil, že pre slovenských výrobcov bude veľmi zložité udržať súčasnú cenovú úroveň bez zásadného vplyvu na hospodárenie. „Ak štát nezačne konať systémovými podporami, investičnými výzvami a znižovaním nákladov, výroba potravín na Slovensku začne upadať. Sme na spoločnom európskom trhu, kde je silná konkurencia a v zahraničí aj silná štátna podpora. Treba si uvedomiť, že o tom, aký sortiment bude na slovenských pultoch, rozhodujú iba obchodné reťazce. Ak sa štát nespamätá, spotrebitelia na nich už v budúcnosti slovenské potraviny vysokej kvality nenájdu,“ uzavrel Lapšanský.
Ďalšie dôležité správy
