Slovenskí pestovatelia zemiakov upozorňujú na veľký paradox týchto dní - hoci je sezóna zemiakov v plnom prúde, v obchodoch sa vo veľkom predávajú aj tie z dovozu. Vyzývajú preto spotrebiteľov, aby čo najviac nakupovali práve zemiaky zo Slovenska. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Kvalitná plodina

Spresnila, že Slováci v tomto roku pestujú zemiaky na výmere presahujúcej 5300 hektárov (ha). Klimatické zmeny a výkyvy počasia pocítili pestovatelia najmä počas leta, keď vysoké teploty a chýbajúca vlaha brzdili rast zemiakov. Poľnohospodári vhodne nastavenými závlahami nakoniec tieto nástrahy prekonali a už niekoľko týždňov zemiaky zbierajú.

Penam, pekaren Petrzalka
Neprehliadnite

Slovenskému potravinárskemu priemyslu sa minulý rok darilo, dosiahol zisk 264,8 milióna eur

Paradoxne, hoci sa im podarilo vypestovať kvalitnú úrodu, majú podľa Holéciovej teraz problémy s jej predajom. V obchodoch sa totiž vo veľkom ponúkajú aj zemiaky z dovozu. Aktuálne čísla Štatistického úradu SR uvádzajú, že v máji sa k nám najviac dovážali zemiaky z Francúzska (dovoz takmer za 900-tisíc eur), Nemecka (za 380-tisíc eur), Grécka (za 256-tisíc eur) a Českej republiky (za 254-tisíc eur). Celkový dovoz zemiakov od januára do mája tohto roka bol v hodnote presahujúcej 11 miliónov eur.

Prvotriedna kvalita

„Zemiaky zo slovenskej produkcie ešte nie sú vhodné na uskladnenie. Svojou prvotriednou kvalitou a čerstvosťou sú určené na priamy predaj. Aj preto potrebujú naši pestovatelia svoju úrodu predať a nie sa pozerať, ako sa v obchodoch hromadí produkcia aj z európskych krajín. Chcú zabrániť situácii z minulosti, keď síce zemiaky vypestovali, ale ich reálne nevedeli predať, a tak im časť produkcie nakoniec zhnila v skladoch. Problémom s odbytom chcú zabrániť či už veľkí, alebo aj malí pestovatelia,“ povedal podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

žatva
Neprehliadnite

Zdražovanie potravín ovplyvňujú ceny komodít, dôležitá bude žatva v rámci Európy

Navyše, v prípade uprednostnenia domácej výroby podľa hovorkyne ide žiadanú zelenú kartu pre poľnohospodárstvo – domáca produkcia bude vždy ekologickejšia, keďže odpadajú náklady na stovky až tisíce kilometrov dlhú dopravu a produkciu CO2 do krajiny, v ktorej sa cudzie zemiaky nakoniec predajú.

Apelujú na zákazníkov

Poľnohospodári podľa Holéciovej preto apelujú aj na zákazníkov, aby uprednostňovali domácu kvalitu a do nákupných košíkov vkladali slovenské zemiaky z novej úrody.

Pripomenula, že zemiaky sú pritom komoditou, ktorú slovenskí producenti vedia a chcú pestovať. Pri predpokladanom oseve 5350 ha by sa celková produkcia zemiakov mohla v tomto roku pohybovať v rozmedzí 120-tisíc až 147-tisíc ton. Oproti sezóne 2019/2020 s úrodou 166 195 ton by to podľa nej predstavovalo pokles o 11,52 percent až 27,87 percent.

potraviny
Neprehliadnite

Ceny potravín rastú, spotrebiteľ si priplatí za vajíčka, pečivo či mäso

Dodala, že sebestačnosť SR v produkcii zemiakov sa nachádza pod úrovňou 50 percent. Aj zvýšeným predajom slovenských zemiakov počas sezóny, keď sú dostupné, sa môže potravinová sebestačnosť krajiny v tejto plodine zvýšiť. Domácich pestovateľov bude viac motivovať k pestovaniu zemiakov a investovaniu do techniky, technológií a skladov, keď budú vidieť, že o ich zdravú a kvalitnú úrodu majú Slováci záujem.