Hovorí sa, že ak národ nemá tradície, akoby ani nejestvoval. Z tohto uhľa pohľadu je Slovensko skutočne bohatou krajinou, ktorá sa mnohých tradícií pevne drží. A tak je to dobre. Svoje o tom vedia najmä Spišiaci, ktorí už stáročia produkujú a exportujú nápoj vyrábaný z borievky – spišskú borovičku.

Plody borievky obyčajnej ako základnej ingrediencie pravej borovičky.
Zdroj: Shutterstock
Plody borievky obyčajnej ako základnej ingrediencie pravej borovičky.

Spišská borovička – európsky unikát medzi liehovinami

Je to tak. Práve Spiš sa môže pochváliť tým, že ako jediný región na Slovensku vyrába liehovinu s chráneným zemepisným označením – Original Spišská Borovička KOSHER. Čo toto označenie vôbec znamená? Že všetky ingrediencie, ktoré boli pri jej výrobe použité, pochádzajú výlučne z tejto lokality.

Všetky jej zložky sú teda domáce, zo Spiša, a liehovina sa vyrába priamo v Spišskej pálenici. Zároveň alkohol s chráneným zemepisným označením, je zapísaný a potvrdený aj v rámci Európskej únie, pričom Spišská borovička je v európskom zozname produktov popri takých svetových „velikánoch“, ako je víno pochádzajúce z oblasti Champagne či Brandy z oblasti Cognac.

Producent tohto výnimočného „kóšer“ nápoja – Staroľubovnianska Spišská Pálenica – navyše pri výrobe borovičky a iných destilátov používa pôvodné a poctivé receptúry známej likérky, podľa ktorých v meste v 30. rokoch minulého storočia vyrábala alkohol známa liehovarnícka rodina Morgenbesserovcov.

Jedinečné destilačné zariadenia od spoločnosti Arnold Holstein v Spišskej pálenici.
Zdroj: Spišská pálenica
Jedinečné destilačné zariadenia od spoločnosti Arnold Holstein v Spišskej pálenici.

Spomínanú Spišskú Pálenicu, tak ako ju poznáme dnes, postavila rodinná spoločnosť GAS Familia. Práve tá po revolúcii, v roku 1997, nadviazala na tradíciu liehovarníctva v Starej Ľubovni. K zveľadeniu jej receptúr alkoholických nápojov však došlo, svojim spôsobom, šťastnou náhodou.

GAS Familia, kúpila na prelome milénia dom v centre Ľubovne, v ktorom sa od roku 1929 až do jeho znárodnenia nachádzal jeden z najvýznamnejších liehovarov na Spiši – ten, ktorý prevádzkovala už spomínaná rodina Morgenbesserovcov.

Pri jeho rekonštrukcii sa našli tradičné výrobné dokumenty, ktoré obsahovali vtedajší postup a pôvodnú receptúru výroby. Na receptúru sa nadviazalo modernou technológiou, čo umožnilo produkovať alkoholické nápoje nadštandardnej kvality, ktoré sú dnes známe po celom svete.

Borovička ako obchodný atrikel

Keď už sme pri histórii, tá spišská, spojená s výrobou borovičky a pálením alkoholu, je skutočne zaujímavá.

Pod hradom v Starej Ľubovni sa v minulosti nachádzal najstarší liehovar, ktorého história siahala do polovice 18.storočia.
Zdroj: Shutterstock
Pod hradom v Starej Ľubovni sa v minulosti nachádzal najstarší liehovar, ktorého história siahala do polovice 18.storočia.

Mesto Stará Ľubovňa získalo výčapné právo už v roku 1343. Pálenie sa na Spiši výraznejšie rozšírilo v 15. a 16. storočí. Pálilo sa nielen na majetkoch zemepánov, ale aj v mestskom prostredí.  

Podľa historických dokumentov bol v polovici 18. storočia v podhradí hradu v Starej Ľubovni postavený na svoju dobu moderný barokový kamenný liehovar, na základoch ktorého sa v nedávnej dobe vystaval hradný liehovar – Castle distillery. A prvý záznam o výrobe borovičky pochádza z rovnakého obdobia, konkrétne z roku 1778 z mesta Spišská Belá. Zápisy z roku 1797 dokonca uvádzajú, že spišská borovička sa už v tom čase vyvážala do Rakúska, Čiech či ďalších európskych krajín.

Z borovičky sa stal jeden z najvyhľadávanejších obchodných artiklov. Šľachtici a cisári ju v minulosti dokonca vyhľadávali ako liek pri žalúdočných ťažkostiach. Vďaka borovičke sa Spiš v tom čase zaradil medzi najbohatšie regióny Slovenska.

Ako sa vyrába pravá spišská borovička

Mimochodom, viete ako vôbec borovička vzniká?

Pravá Spišská borovička je slovenská pýcha chránená v európskom priestore.
Zdroj: Spišská pálenica
Pravá Spišská borovička je slovenská pýcha chránená v európskom priestore.

 Jej základom je borovičkový destilát vyrobený z plodov borievky obyčajnej a najkvalitnejší obilný lieh. Borievky sa najprv pozberajú, očistia, usušia, naruší sa ich celistvosť a nechávajú sa pár dní fermentovať. Následne prichádza k destilácii borovičkovej „zápary“, ktorej výsledok je pravý borovičkový destilát.

 A pravá borovička – slovenská pýcha chránená v európskom priestore – je na svete.