Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) už pred niekoľkými dňami upozornil na čierny predaj zákuskov, koláčov a toriet. Niektoré produkty sa totiž podľa zväzu vyrábajú v neregistrovaných potravinárskych prevádzkach. Pekári preto varujú najmä pred nákupom zákuskov cez internet.

Nelegálne prevádzky nekontroluje nikto

„Upozorňujeme spotrebiteľov, aby zvýšili opatrnosť pri ich nákupe z neznámych zdrojov. Najmä na internete sa totiž čoraz viac rozširuje predaj týchto výrobkov vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky. Štátne orgány ich nevedia zachytiť a neraz ohrozujú zdravie spotrebiteľov,“ upozornil predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Zároveň dodal, že podľa zákona musí byť na Slovensku výrobca a predajca zákuskov registrovaný ako potravinárska prevádzka, čím podlieha prísnym hygienickým pravidlám a kontrolujú ho štátne orgány.

Naopak, nelegálne prevádzky podľa M. Lapšanského nekontroluje nikto. Upozorňuje preto napríklad na farbivá či prídavné látky, ktoré pochádzajú z Ázie a neprešli schvaľovacím procesom pre trh EÚ.

Pečú pre potešenie

Ako však upozornil spravodajský portál RTVS, zákazníci majú na vec iný názor. Slováci vraj domáce výrobky zámerne vyhľadávajú. Argumentujú tým, že sa v nich nenachádzajú konzervačné látky a namiesto margarínu je použité maslo.

Rovnaký názor zastáva aj víťaz súťaže amatérskych cukrárov Pečie celé Slovensko Miroslav Macuľa. Ten sa vyjadril, že o domáce výrobky je medzi ľuďmi veľký záujem a nepochybuje o ich kvalite.

„Robia to hlavne pre potešenie. Ľuďom väčšinou kupované zákusky veľmi nechutia. Ja si myslím, že každý, kto pečie doma, pečie tak, ako keby piekol pre seba. Nemôže si dovoliť použiť margaríny namiesto masla alebo nekvalitné suroviny,“ skonštatoval.

Ďalšie dôležité správy

Pekári za jednu nočnú dostanú viac o niečo vyše eura.
Neprehliadnite

Pekári žiadajú, aby sa potravinová sebestačnosť a bezpečnosť stali prioritami novej vlády