Na území Slovenskej republiky sa zatiaľ nepotvrdila zelenina od dvoch španielskych výrobcov Pepino Bio Frunet S.L. a Hort o Fruticola a nemeckého distribútora Turan Gastronomie-Service GmBH. Vyplýva to z doterajších výsledkov kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR, o ktorých TASR informoval tajomník odboru komunikácie s médiami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Juraj Kadáš.

Inšpektori ŠVPS k dnešnému dňu vykonali celkovo 33 kontrol v obchodnej sieti a distribučných skladoch na území SR, pričom skontrolovali 424.603 kilogramov zeleniny a ovocia pôvodom zo Španielska. Kontroly pôvodu sa pritom nezamerali len na uhorky, ale aj na šalát, rajčiny, papriku a iné druhy zeleniny a ovocia.

"Zvýšená ostražitosť inšpektorov ŠVPS trvá a kontroly v slovenských obchodoch a skladoch naďalej prebiehajú. Inšpektori ŠVPS vykonávajú kontroly na všetkých úrovniach predaja ovocia a zeleniny, kontrolujú sa aj sklady a centrálne sklady, z ktorých nakupujú drobní predajcovia na trhoviskách," priblížil Kadáš. Ministerstvo v tejto súvislosti vyzýva spotrebiteľov, aby si pri nákupe skontrolovali pôvod zeleniny a ovocia a nezabúdali na umytie zeleniny pred jej konzumáciou.

Na črevné ochorenie spôsobené baktériou EHEC, ktoré podľa doterajších poznatkov zapríčiňujú infikované španielske uhorky, zomrelo v Nemecku už desať ľudí. V krajine zaznamenali doteraz asi 1000 prípadov - či už potvrdených alebo podozrivých - ochorení na infekciu vyvolávajúcu hemolyticko-uremický syndróm (HUS).

Podľa údajov Európskeho strediska na prevenciu a kontrolu chorôb EÚ (ECDC) v Štokholme ide v celosvetovom meradle o najsilnejšie prepuknutie takých variantov baktérie EHEC, ktoré môžu vyvolať hemolyticko-uremický syndróm. Bezprostredné nebezpečenstvo okrem Nemecka ostatným európskym krajinám podľa úradov nehrozí.

Ilustračné foto na titulke - Flickr.com