Na Slovensku sú v porovnaní so susednými štátmi nižšie ceny mäsa. Vyššie sú však ceny chleba, jabĺk a zemiakov. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií, ktorú v stredu prerokovala a vzala na vedomie vláda.

V prípade bravčového karé, kurčiat a hovädzieho mäsa je podľa analýzy cena na Slovensku v porovnaní s Poľskom o 20 percent nižšia. Mlieko je oproti Maďarsku a Poľsku taktiež lacnejšie o desať percent až 20 percent. Naopak, vyššie sú ceny chleba, no pri chlebe nemusia štatistické úrady porovnávať úplne totožné produkty, čo môže vysvetľovať pozorované cenové rozdiely.

Ceny vajec klesli v posledných mesiacoch na úroveň ceny v Česku. Cena masla je na Slovensku mierne vyššia než v Česku, nižšia než v Poľsku a Maďarsku. Syr Eidam je na Slovensku drahší oproti susedným krajinám asi o desať percent. Jablká a zemiaky sú na Slovensku drahšie než v Poľsku a Maďarsku asi o 20 percent, ale cenovo sú na rovnakej úrovni ako v Česku.

„Cieľom analýzy bola aktualizácia zistení o existencii mimoriadnej trhovej situácie s priamym vplyvom na ceny základných potravín na tuzemskom trhu ohrozujúcim ich cenovú stabilitu alebo dostupnosť. Aktualizácia analýzy preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín. Vzhľadom na tieto zistenia považujeme realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín za dostatočnú,“ dodal rezort financií.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Negatívny vplyv sucha na úrodu nie je taký veľký ako sa očakávalo, vysvetľuje analytik