V slovenskom potravinárskom priemysle v treťom štvrťroku 2024 pracovalo priemerne 32 779 zamestnancov. Oproti tretiemu štvrťroku 2023 sa ich stav zvýšil o 2,8 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvýraznejšie medziročné zvýšenie počtu zamestnancov sa podľa neho zaznamenalo v 3. štvrťroku 2024 vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 19,8 percenta). Výraznejšie sa počet zamestnancov zvýšil v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 10 percent) a vo výrobe hotových krmív (o 8,4 percenta).
Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo vo výrobe pekárskych, vrátane cukrárskych, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,8 percenta), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 4,4 percenta), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 4,2 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,4 percenta), vo výrobe mlynských výrobkov (o 1,3 percenta), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 1,1 percenta), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,7 percenta) a vo výrobe cestovín (o 0,4 percenta).
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v treťom štvrťroku 2024 nastalo vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov, kde sa počet zamestnancov medziročne znížil o 12 percent. Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov sa zaznamenalo vo výrobe hroznového vína (o 8,3 percenta), vo výrobe a konzervovaní hydiny (o 7,7 percenta) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 6,6 percenta). Priemerný počet zamestnancov sa znížil aj vo výrobe piva a sladu (o 1,5 percenta) a vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1 percento).