Priemerná mesačná mzda v slovenskom potravinárskom priemysle dosiahla v druhom štvrťroku tohto roku úroveň 1 309 eur. To predstavuje medziročný nárast o 119 eur. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa podľa neho zaznamenal vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov, kde stúpla priemerná mesačná mzda oproti druhom štvrťroku 2022 o 17,1 percenta. Vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 15,6 percenta a vo výrobe hotových krmív o 13,2 percenta.

Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa oproti druhému štvrťroku 2022 neevidoval v žiadnom sledovanom odvetví potravinárskej výroby.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v druhom štvrťroku 2023 dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu 1 823 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1 584 eur, v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1 569 eur, vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1 519 eur, v odvetví úpravy a spracovania mlieka 1 426 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1 414 eur a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 1 382 eur.

Najvyššia priemerná mesačná mzda v druhom štvrťroku 2023 sa evidovala pri výrobe piva a sladu 1 823 eur a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 1 006 eur.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke Ľubomír Valčuha, generálny riaditeľ
Tatranskej mliekarne pózuje v novej syrárni, nominovanej na ocenenie týždenníka Trend v kategórií Investícia roka.
Neprehliadnite

Začínajúci potravinári by sa mali vyvarovať niekoľkých zásadných chýb