Pekárom na Slovensku chýba viac ako 1 500 zamestnancov. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov základných potravín, najmä príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky.

„Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 percent,“ povedal predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, pričom prácu dáva viac ako tretine všetkých zamestnancov. SZPCC zastupuje viac ako 12 200 pracovníkov od remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne.

„Slovensko má historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. Novo vyhlasované podpory pre potravinárov preto nemôžu obsahovať podmienky zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov. Ak má byť potravinárstvo efektívne a konkurencieschopné, potrebuje investície do moderných technológií, ktoré vyžadujú menej pracovnej sily, ale o to viac kvalifikovanejších ľudí. Ak by na to štátna politika nereflektovala, nielenže sa nepohneme z miesta, ale potravinárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska budú upadať,“ dodal Lapšanský.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke pekárenské výrobky Prvej bratislavskej pekárne počas návštevy ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) a predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba a podpísania memoranda o spolupráci 16. októbra 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
Neprehliadnite

Pekári nie sú schopní ovplyvniť cenu chleba v obchodoch, uviedol predseda zväzu pekárov