Slovenské mlyny čelia v EÚ tvrdej konkurencii dovozov z Ukrajiny a Poľska. Spôsobila to najmä energetická kríza a špekulácie s cenami poľnohospodárskych komodít na európskych trhoch. Informoval o tom v tlačovej správe generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov Milan Lapšanský.

Slovenských mlynárov na jednu stranu tlačili poľnohospodári, ktorí požadovali za svoje výrobky trhové ceny v historických výškach. Na druhej strane mlynári podľa Lapšanského pomáhali svojim odberateľom, ako sú pekári, cukrári a cestovinári, ktorí sa pohybovali na hrane krachu a vyššie ceny múky by nedokázali akceptovať pre silný tlak obchodných reťazcov.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky počas roka realizovali početné kontroly u všetkých mlynárov. Kontroly preukázali, že z niekoľkých stoviek odobratých vzoriek obilnín otestovaných na ťažké kovy, jedovaté mykotoxíny, GMO a rezíduá pesticídov, boli zistené len tri nevyhovujúce vzorky.

Dve našli u slovenských poľnohospodárov a jednu od ukrajinských. V poslednom období sa však na Slovensko podľa Slovenskej spoločnosti mlynárov dostáva aj priamo múka z Ukrajiny a je ponúkaná slovenským pekárňam za veľmi nízke ceny.

„Cieľom slovenských mlynárov je udržať slovenských prvovýrobcov, no najmä slovenských spracovateľov, našich hlavných odberateľov. V novembri sme už zaznamenali pekárne, ktoré úplne prešli na múku z Ukrajiny a Poľska za ceny, ktoré slovenskí mlynári nie sú schopní ponúkať. Ak slovenskí poľnohospodári aj za pomoci štátu nenájdu cestu ako sa vyrovnať s obrovským tlakom komodít z Ukrajiny, je možné očakávať znížený dopyt po slovenskej pšenici. Európsky trh bude v roku 2023 pod obrovským tlakom lacnej pšenice z Ukrajiny,“ uzavrel Milan Lapšanský.

Ďalšie dôležité správy

KK29 Drážďany - Na snímke pekár Tino Gierig počas výroby originálnych drážďanských vianočných štól v pekárni v Drážďanoch 8. novembra 2022. FOTO TASR/DPA
08.11.2022, Sachsen, Dresden: Tino Gierig, Bäckermeister, holt im Dresdner Backhaus einen Wagen mit Christstollen aus dem Ofen. Foto: Sebastian Kahnert/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Neprehliadnite

Rok 2022 bol najťažším v histórii pekárstva. Štát preukázal svoju neschopnosť, tvrdia pekári