Za zrodom unikátnych ručne maľovaných sladkostí stojí tím manželov Zuzany a Feriho Vargovcov s cieľom inovovať tradičné chute kvalitne a udržateľne, teda bez umelých farbív a konzervačných látok. „Existuje niekoľko faktorov, ktoré oddeľujú remeselnú a priemyselnú výrobu čokolády: od konkrétnych procesov, finančnej náročnosti cez výber ingrediencií, správnu manipuláciu, až po samotnú chuť, akú v lacnej čokoládovej tyčinke nikdy nedostanete,“ objasňuje čokolatiérka Zuzana, ktorá svoje skúsenosti nadobudla u popredných majstrov čokolády z Francúzska a USA. „Každá časť našej výroby si vyžadujúce talent, zručnosť, obetavosť, peniaze a čas. To všetko vysvetľuje vyššiu cenu konečného produktu.“
Efektivita a kvalita, predpoklad úspešnej budúcnosti
Zuzana je dušou výroby, Feri sa stará o marketing. Pre výsledky svojho experimentovania postupne vybudovali profesionálnu dielňu, predajne a e-platformu s garanciou stopercentnej čerstvosti a včasného doručenia v neporušenom stave.
Zuzana precestovala päť kontinentov, aby našla inšpiráciu a vybavenie pre svoje dielo. Zaujímavý je aj pôvod ingrediencií, s ktorými pracuje – vanilka pochádza z Madagaskaru, mandle z USA a zo Sicílie, ovocné pyré z Francúzska a kakaové bôby z Južnej Ameriky a Afriky.
„Čokoláda je kľúčovým prvkom, no dôležité je vedieť s ňou správne pracovať, využiť potenciál, rozumieť jej charakteru a chuti. Napríklad, pokiaľ ide o pralinku, nemusí byť veľmi výrazná. Tu ide hlavne o plnku. 80-percentnú horkú na bonbóny určite nepoužijem, tú si nechávam na tabuľkové čokolády a dražé,“ vysvetlila.
Svetový unikát
V elegantných kolekciách praliniek ZAX môžete naraziť na chuť orieškov, karamelu, červeného vína, kokosu, nugátu, mäty, sviežich tónov višní, limetky či jahôd, dokonca aj manga či tropickej marakuje.
A práve posledná menovaná katapultovala slovenskú značku medzi svetovú gastro elitu. Zuzana vo svojej dielni namiešala plnku, ktorá na prestížnej svetovej súťaži Great Taste Awards v Londýne získala vo svojej kategórii najvyššie ocenenie. Porotcovia z radov potravinových kritikov, šéfkuchárov, producentov a gastro publicistov naslepo ochutnali vyše 14-tisíc vzoriek a v kategórii „plnené čokolády“ vybrali víťaza zo Slovenska. Presnejšie, marakujovú pralinku z komárňanskej dielne ZAX, akú nikto iný predtým nevyrobil.
Úspech doma aj v zahraničí
Firma sa postupne stala etablovanou a rešpektovanou značkou, známou pre svoju kvalitnú produkciu, férovosťou a prestížne partnerstvá. Naplno využíva svoj potenciál a dokazuje, že je schopná flexibilne reagovať na individuálne a na mieru šité požiadavky, čoho dôkazom je nielen udržanie dôvery dlhoročných zákazníkov, ale aj neustále získavanie nových perspektívnych partnerov. Svojím čokoládovým servisom už podporila súťaž krásy MISS SLOVENSKO, charitatívny projekt EVA Charity Bazaar, majstrovstvá sveta v plávaní FINA World Championships či udeľovanie hudobných cien MTV Europe Music Awards. Práve tam si na pralinkách ZAX pochutnávali aj slávne svetové spevácke hviezdy, vrátane Eda Sheerena.
„Čokoládové kolekcie na mieru v atmosfére daného eventu či firmy sú v súčasnosti najväčším hitom. Včas sme zareagovali na požiadavky trhu, čím sme si vybudovali pozíciu lídra v segmente personalizovaných firemných darčekov, “ priblížil úspechy značky marketingový riaditeľ Feri Varga. „Prvou voľbou našich partnerov je elegantná krabička s pralinkami od 2 do 100 kusov, ručne maľované tabuľkové čokolády a luxusné darčekové sety v dizajne podľa želania s fľašou výberového šampanského. Okrem výroby darčekov na zákazku zaznamenávame aj zvýšený dopyt po čokoládovom servise na obchodných eventoch či spoločenských akciách. Najpočetnejšia spoločnosť, akú sme doposiaľ obslúžili, bola 1100 hostí.“
Dokonalá súhra chutí a farieb
Je prirodzené, že výrobca čokolády experimentuje s jedinečnými príchuťami a konečným vzhľadom. ZAX dáva svojim klientom možnosť výsledky svojej práce postupne testovať: „Veľmi obľúbená je kolekcia Z MINI, degustačná vzorka dvoch praliniek podľa vlastného výberu. Už od 4 € môžete vyskúšať exotické príchute, vegánske či bezlepkové receptúry aj tradičné kombinácie v podobe mliečnej čokolády, orieškov či malín,“ odporúča čokolatiérka Zuzana.
Každá krabička sa pritom môže niesť v osobitom duchu. Kreatívny tím na požiadanie vytvorí návrh unikátnych tvarov, kombinácií a potlačí vo farbách konkrétnej spoločnosti alebo udalosti. „Všetko je o dohode, aj čo sa týka plniek,“ pokračuje. „Mnohí zákazníci majú záujem o kompletné portfólio praliniek, vtedy odporúčame 100-kusovú kráľovskú kolekciu s názvom BLACK EDITION, najhodnotnejší čokoládový box na Slovensku, ktorý ocenia tí najnáročnejší,“ dodáva.
Motivujte svojich zamestnancov či obchodných partnerov degustačnými zážitkami od ZAX. Dizajn a obsah luxusných setov je možné dotvoriť podľa vlastných preferencií. V prípade záujmu o kolekcie na mieru či profesionálny čokoládový servis pre váš event, kontaktujte:
Varga Ferenc, [email protected], +421 903 700 754