Väčšina Slovákov (52,2 percenta) plánuje tráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Najpreferovanejším typom ubytovania je pre nich hotel (49 percent) a v stravovaní polpenzia (27 percent). Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Edenred medzi 1 667 kmeňovými zamestnancami firiem a inštitúcií, ktorý sa uskutočnil od 3. do 14. júna tohto roka.

Kým viac ako polovica opýtaných ostane v lete na Slovensku, dovolenku pri mori avizovalo 37 percent účastníkov prieskumu. Ďalších šesť percent ju plánuje stráviť v zahraničí na poznávacom zájazde a päť percent uviedlo, že letnú dovolenku tento rok mať nebudú.

Druhou najpreferovanejšou formou ubytovania Slovákov po hoteli je apartmán (38 percent). Nasleduje kemp (sedem percent) a zdieľané ubytovanie (šesť percent). Z prieskumu tiež vyplynulo, že kým pre 30 percent respondentov bude tohtoročná dovolenka lacnejšia ako minuloročná, väčšina si za ňu priplatí. Štvrtina opýtaných predpokladá dovolenku drahšiu o desatinu, 11 percent oslovených hovorí o náraste rozpočtu o pätinu a ďalší o tretinu až polovicu.

Napriek týmto očakávaniam najväčšia skupina respondentov (43 percent) deklarovala, že sa s dovolenkovým rozpočtom zmestí do 500 eur. Necelá tretina (31 percent) účastníkov prieskumu plánuje minúť na dovolenku do 1 000 eur, ďalších 16 percent do 2 000 eur a ostatní očakávajú výdavky nad 2 000 eur.

„Na zvýšených nákladoch na dovolenku sa opäť odrážajú zvýšené ceny stravovania aj ubytovania. Zamestnanci si uvedomujú, že oddych je pre nich dôležitý, ale zároveň si vyberajú také formy a taký štandard, aby naň stačili financie z ich príjmu a príliš nezaťažili rodinný rozpočet. Na rozdiel do vianočných darčekov si Slováci nezvyknú brať úvery na dovolenky,“ priblížila riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.

Z hľadiska formy stravovania za najpopulárnejšou polpenziou nasleduje podľa prieskumu all inclusive (23 percent). Ďalších 18 percent opýtaných si v mieste ubytovania zabezpečí len raňajky, pričom obedy a večere riešia v miestnych gastro prevádzkach. Podobne veľká skupina (17 percent) si stravu vopred nezabezpečí vôbec. Vlastné zásoby jedla z domu si zoberie osem percent opýtaných. Respondenti najčastejšie na jedlo minú do 20 eur (41 percent), prípadne do 30 eur (29 percent) na osobu denne.

Ďalšie dôležité správy

Beautiful panoramic view of the historic city of Salzburg with traditonal horse-drawn Fiaker carriage and famous Hohensalzburg Fortress on a hill on a sunny day with blue sky and clouds in summer
Neprehliadnite

Rakúsky cestovný ruch zaznamenal počas uplynulej zimy vyše 70 miliónov prenocovaní