Zároveň je pravdepodobné, že európska spotreba bude potrebovať ročne približne 900-tisíc ton mlieka na uspokojenie rastu domáceho dopytu. Bude to hlavne na syr a spracovanie iných mliečnych výrobkov.
EK očakáva, že spotreba tekutého mlieka bude pokračovať v poklese pre zmeny v životnom štýle a pre nižší príjem mliečnych výrobkov u dospelých. Zvýšenie spotreby spracovaných mliekarenských výrobkov však bude podľa EK spojené s vyšším využívaním syrov, sušeného odstredeného mlieka, masla na pizzu a iných hotových jedál.
Trvalý európsky a celosvetový dopyt by mal podľa predpovedí podporovať ceny a viesť k zvýšeniu výroby mlieka v EÚ v priemere pod jedno percento ročne. To zodpovedá potenciálnemu nárastu dopytu, berúc do úvahy, že Európskej únii vo výrobe mlieka konkuruje Nový Zéland a USA.
Správa tiež predpovedá, že vývoj výroby v EÚ bude obmedzený pre potrebu trvalo udržateľného využívania prírodných zdrojov, preto sa v reakcii na dopyt spotrebiteľov predpokladá výrazný nárast ekologickej výroby mlieka.
Všetky predpovede EK do roku 2030 vychádzajú z predpokladov, že sa bude pokračovať v súčasnej poľnohospodárskej a obchodnej politike, výroba bude v bežných agronomických a klimatických podmienkach a vývoj poľnohospodárstva nebude zasiahnutý žiadnym výkyvom trhu.