„Najviac tieto zmeny ovplyvnili pekárne a malé gastroprevádzky, ktoré nie sú v centrách miest, ale na sídliskách a na periférii. Reagovali tak, že upravujú otváracie hodiny. Pokiaľ majú akcie ako svadby, kary, výročia, vtedy robia ako predtým. Bežné otváracie hodiny skrátili, nepracujú na dve zmeny, ale len jednu. O rušení prevádzok zatiaľ nemáme informácie,“ upozornil V. Sirotka s tým, že napríklad vyššie náklady počas sviatkov tieto malé prevádzky nepremietajú do cien.
„Predsa nie je možné mať rôzne ceny v menu, ktoré je v týždni a cez víkend. Skôr sa ide cestou úpravy jedálneho lístka, kde býva menej položiek,“ konštatoval V. Sirotka. Ďalšia úprava príplatkov smerom nahor príde od mája budúceho roka.
Podľa V. Sirotku podnikatelia s ňou už rátajú vo svojich kalkuláciách. „Fatálne to nebude, ale podnikanie je aj bude ťažšie. Často ide o rodinné firmy, od ktorých je závislé aj sociálne fungovanie rodín,“ dodal V. Sirotka. Od mája sa v Zákonníku práce zakotvili zvýšenia príplatkov za nočnú prácu v dvoch etapách, kde sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú, alebo rizikovú prácu.
O koľko stúpli príplatky
Pri všeobecnej práci išiel príplatok hore na 30 percent minimálnej mzdy za hodinu a v roku 2019 bude zvýšenie predstavovať 40 percent. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej stúpol príplatok na 35 percent minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája budúceho roka dosiahne 50 percent.
Zaviedol sa aj príplatok za víkendovú prácu. Príplatok za prácu v sobotu je vo výške 25 percent minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50 percent. Zamestnanci majú vyšší príplatok aj za prácu v nedeľu. Zvyšovanie bude tiež postupné. Od 1. mája tohto roka je vo výške 50 percent a od 1. mája budúceho roka bude predstavovať 100 percent. Príplatok za sviatok sa zvýšil na 100 percent priemerného zárobku zamestnanca z úrovne 50 percent.