M. Toman oznámil: „Po tom, čo som dostal informácie o podvodoch na poľských bitúnkoch, inicioval som stretnutie so svojím poľským kolegom. Požiadal som ho o oficiálne informácie, ktoré následne vyhodnotíme a prijmeme zodpovedajúce opatrenia.“ K. Ardanowski mu prisľúbil, že sa bude situáciou zaoberať a vyvodí dôsledky.
Podľa sobotňajšej reportáže poľskej televízie TVN24 dochádzalo na bitúnkoch v Mazovskom vojvodstve na východe krajiny opakovane k zabíjaniu chorých kráv.
Mäso, z ktorého niekedy odrezávali už hnijúce časti, bolo potom bez prítomnosti veterinárov označované za zdravotne vyhovujúce a uvoľnené na trh.
Otázkou je, či sa niektoré nedostalo aj do Česka, píšu Novinky.cz. Podľa údajov Štátnej veterinárnej správy (SVS) sa do ČR vlani priviezlo takmer 28-tisíc zásielok hovädzieho mäsa z Poľska s celkovou hmotnosťou 14 300 ton.
Správa preto v pondelok požiadala poľské dozorujúce orgány o odpoveď na otázku, či sa hovädzina z uvedených bitúnkov mohla dostať mimo územia Poľska. Na reakciu čaká.
Minister M. Toman uviedol, že po dohode s vedením veterinárnej správy sa už začali intenzívne kontroly zamerané na poľské hovädzie mäso, predovšetkým z Mazovského vojvodstva. „Ochrana našich spotrebiteľov je prioritou,“ vyhlásil.
Podľa hovorcu SVS Petra Voráčka veterinári venujú kontrolám potravín dovážaných zo zahraničia stabilne vysokú pozornosť a počty kontrol každý rok mierne stúpajú. SVS vlani pri kontrolách živočíšnych produktov zakázala uvoľniť na trh necelých osem ton poľských potravín (7,6 tony kuracieho mäsa, 54 kilogramov bravčového mäsa, 30 kg hydinového kebabu a štyri kg mäsových výrobkov).
Aktualizované o 11:01 o stanovisko Gabriely Matečnej:
Predaj pred obecnými úradmi
„Včera som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým (agro)ministrom, ktorý mi ukázal čo sa deje. Vyzvali sme poľského (agro)ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť,“ zdôraznila G. Matečná.
G. Matečná podľa svojich slov nevie, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh. „Preto vyzývam všetkých, ktorí kupujú mäso zo všelijakých pokútnych predajov po slovenských dedinách. Takémuto predaju často napomáhajú aj starostovia obcí, vytvárajúci priestor na predaj pred obecnými úradmi,“ poznamenala.
„My nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je. Znovu apelujem na spotrebiteľa: Kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty,“ podčiarkla.
Predmetná kauza je podľa G. Matečnej „škandál, ktorý bude mať určite dohru nielen v samotnom Poľsku, ale bude sa ním zaoberať aj Rada agroministrov EÚ“.