Prvý október si pripomíname ako Medzinárodný deň kávy. Pri tejto príležitosti Štatistický úrad SR uvádza, že spotreba kávy na Slovensku výrazne stúpla. Slovák vlani skonzumoval v priemere 3,3 kilogramu kávy, čo predstavuje medziročný nárast o vyše 22 percent, resp. 600 gramov. Podľa odborníkov na prípravu espressa, ktoré vyžaduje sedem až deväť gramov mletej kávy, to znamená, že každý obyvateľ Slovenska denne vypil minimálne jednu šálku kávy.

Dlhodobé štatistiky uvádzajú, že za posledných desať rokov sa priemerná spotreba kávy na Slovensku pohybovala na úrovni troch kilogramov na obyvateľa. Milovníci kávy zaznamenali minulý rok zvýšenie nad túto hodnotu po štvorročnom poklese pod tri kilogramy. Najvyššiu spotrebu dosiahlo Slovensko v roku 2014 s 3,6 kilogramu na obyvateľa, zatiaľ čo v roku 1990 skonzumovali Slováci len 1,4 kilogramu kávy na osobu.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre kávu (ICO) sa od októbra 2022 do septembra 2023 na celom svete skonzumovalo viac ako 173 miliónov vriec kávy, pričom jedno vrece obsahuje 60 kg, a svetová produkcia dosiahla 168,2 milióna vriec. Väčšinu tvorili odrody Arabica s podielom 56 percent a Robusta s podielom 44 percent.

Od začiatku januára do konca augusta tohto roka stúpli ceny praženej zrnkovej kávy na slovenských obchodoch na priemerných 5,63 eura za 250 gramov. Je to o 40 centov viac ako vlani. Mletá káva v rovnakom balení zlacnela len veľmi nepatrne na 3,20 eura, zatiaľ čo cena instantnej kávy zostala stabilná na úrovni 3,6 eura za sto gramov.

Slovensko doviezlo vlani 40,7 tisíca ton kávy za 254,2 milióna eur. To predstavuje medziročný pokles dovozu o takmer 18 percent. Väčšina kávy pochádzala z Nemecka, Česka, Poľska, Talianska a Brazílie. Export zo Slovenska dosiahol 24-tisíc ton kávy v hodnote takmer 152 miliónov eur. Je to medziročný pokles o 16 percent. Najviac slovenskej kávy smerovalo do Maďarska, Rakúska, Poľska, Česka a Rumunska.

Ďalšie dôležité správy

Espreso po jedle
Neprehliadnite

Šálkou espressa k lepšiemu črevného mikrobiómu a dlhovekosti. Káva ako dezert je problém