Od 3. júla sa v Európskej únii nesmú viac uvádzať na trh nové plastové jednorazové produkty.
Ochrancovia spotrebiteľov však kritizujú, že v alternatívnych obaloch na nápoje a v riade vyrobenom z kartónu, palmových listov, pšeničných vlákien či cukrovej trstiny sa nachádza príliš veľa škodlivých látok.
Európske spotrebiteľské organizácie v 31 z 57 testovaných produktov odhalili problematické substancie, napríklad zvyšky pesticídov, fluórové látky a potenciálne karcinogénne chlórpropány, ktoré sčasti prekračovali národné limity.
„Z 26 produktov dostupných v Rakúsku až 21 obsahovalo škodlivé látky,“ cituje agentúra APA rakúske Združenie pre spotrebiteľské informácie (VKI) v augustovom vydaní testovacieho časopisu Konsument.
Základný problém podľa VKI spočíva v absencii predpisov pre obsah chemikálií v alternatívnych obalových materiáloch.
Na testoch sa zúčastnili spotrebiteľské organizácie z Dánska, Francúzska, Talianska a Španielska. Produkty sú dostupné u výrobcov a veľkopredajcov, od ktorých nakupujú gastronomické spoločnosti.
Kontroloval sa obsah chlórpropánov (3-MCPD a DCP), pesticídov, priemyselných chemikálií PFAS, bisfenolov, ťažkých kovov (olovo, kadmium, chróm) a hliníka.
Výsledky nie sú veľmi pozitívne: v prípade 54 percent vzoriek prekračovali škodlivé látky odporúčané limity.
„Napríklad viac než štvrtina testovaných produktov, u ktorých sa preveroval obsah karcinogénneho chlórpropánu, prekročila hladinu 3-monochlórpropandiolu (3-MCPD) odporúčanú nemeckým Spolkovým inštitútom pre hodnotenie rizík (BfR),“ píše VKI.
Zhruba dve tretiny produktov prekročili preukázanú koncentráciu PFAS platnú v Dánsku. PFAS sú priemyselné chemikálie, ktoré sa hromadia v životnom prostredí a človek ich prijíma v potravinovom reťazci.
Z 57 testovaných produktov je v Rakúsku dostupných 26.
„Len v piatich produktoch neboli preukázané problematické chemikálie. Z nich štyri boli vyrobené z palmových listov a jeden z papiera,“ píše VKI.
Na rozdiel od plastov v EÚ v súčasnosti neexistujú konkrétne predpisy pre alternatívne obaly na potraviny. Pre všetky materiály, ktoré sa dostávajú do kontaktu s potravinami, musia podľa VKI existovať jasné pravidlá, v opačnom prípade vznikne nový problém.
Zákaz jednorazových plastových obalov bol podľa VKI len prvým krokom správnym smerom, ďalšie musia nasledovať.