Rakúski podnikatelia v ubytovacích a stravovacích službách sa pozerajú do budúcnosti s čoraz väčším optimizmom. Starosti im však robí inflácia, ktorá sa okrem vyšších prevádzkových nákladov prejavuje aj na neochote zákazníkov utrácať.
Podľa aktuálneho prieskumu Rakúskej hospodárskej komory (WKO) sú najmä hotelieri spokojní s tohtoročnou letnou sezónou, čo platí najmä pre mestá. Napríklad v Grazi alebo Innsbrucku už počet prenocovaní podľa údajov komory prekročil úroveň z obdobia pred pandémiou koronavírusu.
Napriek pozitívnej nálade je však potrebné realistické zhodnotenie situácie, uviedol zástupca WKO Johann Spreitzhofer. Návštevníci míňajú v podnikoch menej a ich prevádzkovatelia môžu vysoké náklady na energie a potraviny preniesť do cien len čiastočne, vysvetlili.
Situácia v gastronómii je podobná. Podľa WKO na jednej starne viac ako 70 percent podnikov vyjadruje optimizmus, pokiaľ ide o ich súčasnú situáciu, 30 percent však už zaznamenáva pokles obratu, pričom väčšina z nich musela zvládnuť zvýšenie nákladov vlastnými silami.