V Rakúsku skončí každý rok približne jeden milión ton potravín v koši. Odvrátiteľné plytvanie podľa odborníkov vzniká vo všetkých fázach produkčného reťazca, od poľnohospodárstva a spracovania, cez prepravu, skladovanie a predaj až po spotrebu v domácnostiach.
Najväčší podiel na celkovom plytvaní, ktorému možno predísť, podľa odhadov v rozsahu 40 až 60 percent, majú v Rakúsku domácnosti, uviedla Gudrun Obersteinerová z viedenského Inštitútu pre odpadové a obehové hospodárstvo. Príčinami sú podľa nej napríklad nesprávne skladovanie alebo zlé plánovanie nákupov.
Mnoho spotrebiteľov navyše mylne považuje údaj o minimálnej trvanlivosti za konečný dátum spotreby, upozornila expertka. V odpade tak zbytočne končí veľa výrobkov, ktoré sú bezpečné a jedlé aj dni a týždne po uplynutí minimálnej trvanlivosti, uzavrela Obersteinerová.