Mlynári očakávajú dostatok pšenice, avšak kvalita zostáva otázna. Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) očakávajú dostatok slovenskej pšenice, raže a ďalších obilnín na spracúvanie múky. Spotrebitelia budú mať na jeseň dostatok slovenskej múky, ale kvalita pšenice môže byť ovplyvnená extrémnym počasím.
„Napriek výraznému poklesu osevných plôch pšenice o takmer 14 percent predpokladáme dostatok slovenskej pšenice na výrobu múky. Aktuálne čísla predikujú zhruba o päť percent vyššie výnosy z hektára oproti päťročnému priemeru. Pre nás však bude najdôležitejšia kvalita. Rok 2023 bol totiž z tohto pohľadu extrémny. Napriek vysokej úrode z hektára bolo pre nás potravinárskej pšenice najvyššej kvality označovanej triedami E a E+ nedostatok a museli sme ju nakupovať z Maďarska a Česka,“ uviedol generálny sekretár SSM Milan Lapšanský. Základným kritériom pre rozdelenie pšenice do tried je obsah lepku, pričom do najvyššej triedy E je zaradená pšenica s obsahom lepku vyšším ako 28 percent. Tá je potrebná pre výrobu múk s celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre gazdinky, ale aj pre profesionálnych odberateľov. V hospodárskom roku 2022/2023 spracovali slovenské mlyny 349-tisíc ton pšenice a 14 800 ton raže.
„Ceny pšenice sa na burzách aktuálne pohybujú v intervale od 220 do 225 eur za tonu. Predpokladáme preto, že ak nenastanú nečakané situácie, ceny by mohli zostať stabilné. Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov majú záujem nakupovať výhradne slovenskú pšenicu. Veríme preto, že aj naši poľnohospodári budú mať záujem o tvorbu pridanej hodnoty doma na Slovensku a domáce mlyny budú mať dostatok relevantných ponúk,“ dodal Lapšanský. Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska. Má šesť členov vo viacerých regiónoch Slovenska a zamestnáva takmer 500 pracovníkov.