Vlani sa na hydinových bitúnkoch v SR vyprodukovalo 73 001 ton hydinového mäsa, čo predstavuje medziročný nárast o 2,1 percenta. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár s odvolaním na situačnú správu Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

„V roku 2020 bolo na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovaných 71 122,48 tony kuracieho mäsa (medziročný nárast o 1 026 ton), 1 805,80 tony morčacieho mäsa (medziročný nárast o 424 ton), 29,16 tony kačacieho mäsa (medziročný nárast o 6 ton), 1,26 tony husacieho mäsa (medziročný nárast o 0,67 tony) a 42,58 tony slepačieho mäsa (medziročný nárast o 42,6 tony),“ priblížil.

Výrobné haly a bitúnky predstavujú rizikové prostredie pre šírenie vírusu.
Neprehliadnite

Na Slovensku sa zavedie kategória tzv. farmárskeho bitúnka

Z vyprodukovaného hydinového mäsa je podľa neho teda 97,4 percenta kuracieho mäsa, 2,5 percenta morčacieho mäsa, 0,06 percenta slepačieho mäsa, 0,04 percent kačacieho mäsa a 0,01 percent husacieho mäsa.

Dodal, že výroba hydinového mäsa na slovenských bitúnkoch zaznamenala v období rokov 2006 až 2014 postupný pokles až o 46 percent . Objem produkcie hydinového mäsa poklesol v tomto období o 43 323 ton.

V roku 2015 prišlo k zastaveniu úpadku odvetvia a od tohto roku produkcia hydinového mäsa v SR každoročne až do roku 2018 mierne rástla. V roku 2019 prišlo opäť k poklesu produkcie hydinového mäsa v SR.