Návrat do čias pred koronakrízou je ešte ťažší, ako podnikatelia v gastrobiznise očakávali. Hlavným dôvodom je nedostatočná podpora a pomoc zo strany štátu, ale aj pokles návštevnosti podnikov či obavy zo zrušenia nedeľného predaja. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, o ktorom informovala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy.

Podľa prieskumu až 94 percent prevádzok považuje opatrenia na reštart gastrobiznisu za nedostatočné. Až 30 percent  gastroprevádzok nemohlo pre dodržiavanie hygienických opatrení otvoriť svoje zariadenia naplno. Až 45  percent zariadení nedostalo finančnú podporu od štátu. Menej ako polovica reštaurácií má rovnakú návštevnosť ako pred koronakrízou.

WA 43 archív Emden - Na archívnej snímke z 9. marca 2018 nové osobné automobily nemeckej automobilky Volkswagen sú naložené v nemeckom prístave Emden. Export Nemecka zotrval na začiatku roka 2020 na úrovni z decembra, zatiaľ čo dovoz sa po dvoch mesiacoch poklesu zvýšil. To sa odrazilo na vývoji obchodného prebytku. Poukázali na to v pondelok 9. marca 2020 zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. FOTO TASR/DPA 

ARCHIV - 09.03.2018, Niedersachsen, Emden: Fahrzeuge von des Volkswa
Neprehliadnite

Deficit zahraničného obchodu SR sa v apríli 2020 opäť prehĺbil

„Nulové tržby a žiadny zisk sa podpísali pod zúfalú finančnú situáciu mnohých podnikateľov v gastrobiznise. Máme spätnú väzbu, že takmer polovica z nich sa nedočkala žiadnej finančnej podpory od štátu a 94 percent prevádzok považuje opatrenia na reštart gastrobiznisu za nedostatočné," priblížila hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú podporuje skoro 600 reštaurácií a gastroprevádzok. Ak by do platnosti vstúpil zákaz nedeľného predaja, negatívne by to ovplyvnilo až 21 percent reštaurácií hlavne v nákupných centrách.

Iniciatíva preto poslala výzvu ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), aby ju prizval na stretnutia, ktoré pomôžu eliminovať dosahy koronakrízy. Podľa iniciatívy Pomoc pre gastro je v súčasnosti ohrozených viac 10-tisíc pracovníkov v gastrobiznise.