Priemerná mesačná mzda v slovenskom potravinárskom priemysle dosiahla v roku 2022 úroveň 1 239 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 107 eur. Uviedol to Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa podľa neho zaznamenal vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde sa priemerná mesačná mzda zvýšila oproti roku 2021 o 12,6 percenta. Vo výrobe piva a sladu a vo výrobe mlynských výrobkov priemerná mesačná mzda medziročne vzrástla o 11,4 percenta. Vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov priemerná mesačná mzda stúpla v medziročnom porovnaní o 11,3 percenta a vo výrobe cestovín o 10 percent.
Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa podľa Korpáša evidoval vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, a to o 6,8 percenta.
Najvyššia bola pri výrobe piva
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle vlani dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu 1617 eur, v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov 1509 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1495 eur, vo výrobe hotových krmív 1476 eur, v odvetví výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 1439 eur, v odvetví ostatných potravinárskych výrobkov 1404 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1355 eur, v odvetví úpravy a spracovania mlieka 1310 eur a vo výrobe hroznového vína 1228 eur.
Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v roku 2022 dosiahla pri výrobe piva a sladu, a to 1617 eur, a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 959 eur.