Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v období január až september 2021 úroveň 1 129 eur. Oproti rovnakému obdobiu roka 2020 to predstavuje nárast o 4,6 percent. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal v odvetví výroby, spracovania a konzervovania mäsa a mäsových výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda 1 115 eur medziročne zvýšila o 20,8 percent. Medziročne prišlo k poklesu priemernej mesačnej mzdy vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek o 1,6 percent a vo výrobe piva a sladu o 3,5 percent.
Platy na Slovensku rástli pri stovkách pracovných pozícií, najviac však v troch odvetviach
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v sledovanom období 2021 dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka 1 221 eur, výrobe hotových krmív 1 282 eur, výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1 152 eur, výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1 353 eur, v odbore ostatných potravinárskych výrobkov 1 238 eur, pri výrobe hroznového vína 1 133 eur, výrobe piva a sladu 1 441 eur a pri stáčaní prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1 389 eur.
Najvyššia priemerná mesačná mzda sa za tri štvrťroky 2021 zaznamenala pri výrobe piva a sladu vo výške 1 441 eur, najnižšia vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 901 eur a pri výrobe cestovín vo výške 909 eur.