Viac než tri týždne po skončení obmedzení pohybu sú v Taliansku otvorené takmer všetky reštaurácie, kaviarne a bary.
Prevádzkovatelia sa však sťažujú na výrazný prepad tržieb, ktoré zostávajú v priemere 53 percent pod úrovňou spred začiatku pandémie nového koronavírusu, vyplýva z prieskumu talianskeho gastronomického zväzu FIPE.
NBS posmeľuje vládu k obmedzeniu obehu drobných mincí
Takzvaný lockdown sa v Taliansku skončil 18. mája. Tento týždeň bolo opäť v prevádzke 94,9 percenta kaviarní a 89,4 percenta reštaurácií. Pokiaľ ide o zamestnanosť v sektore, situácia je problematická. Až 31 percent aktívnych firiem v oblasti gastronómie muselo znížiť personál na polovicu.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že podniky majú veľké obavy o budúcnosť, keď 66,5 percenta z nich nepredpokladá, že ich tržby sa vrátia na úroveň pred koronakrízou. Na výpadok turistov, predovšetkým zo zahraničia, sa sťažovalo 53 percent firiem.
„Bez záchranných opatrení by mnohé podniky pri polovičných príjmoch nemohli pokračovať ďalej. Vieme, že ešte dlhší čas musíme počítať s menším počtom zahraničných turistov, preto sa musíme viac sústreďovať na domáci dopyt. Ten je potrebné podporiť marketingovými kampaňami,“ povedal viceprezident FIPE Aldo Cursano.