SNS chce zaviesť prepitné ako osobitnú zložku mzdy zamestnanca. Poslanci z klubu Slovenská národná strana Roman Michelko, Adam Lučanský, Andrej Danko a Rudolf Huliak navrhujú novelu Zákonníka práce, ktorej cieľom je zvýšenie transparentnosti a spriehľadnenie systému odmeňovania v sektoroch gastronómie a hotelierstva, ako aj zvýšenie objemu finančných prostriedkov predmetných dane a sociálnych odvodov. Legislatívny návrh zavádza legálnu definíciu prepitného ako osobitnej zložky mzdy zamestnanca. V prípade schválenia poslancami Národnej rady SR, zákon začne platiť dňom jeho vyhlásenia.

V súčasnosti prepitné, ktoré zamestnanec dostane od zamestnávateľa, podlieha daňovému a odvodovému zaťaženiu, čo často vedie k tomu, že prepitné nie je priznané alebo je vyplatené neoficiálnou cestou. „Návrh zákona znižuje daňové zaťaženie prepitného, čo môže motivovať zamestnávateľov k tomu, aby legálne priznávali a vyplácali prepitné zamestnancom,“ uvádzajú predkladatelia zákona. Zákon tiež zavádza povinnosť uvádzať prepitné na pokladničných blokoch, čím sa zabezpečí lepšia evidencia týchto platieb.

Zamestnávateľ bude po novom povinný prepitné vyplácať zamestnancom a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bolo prepitné prijaté. Návrh zákona tiež umožňuje zamestnávateľovi prijať interný predpis, ktorý upraví mechanizmus rozdeľovania prepitného podľa špecifík jednotlivých prevádzok. Predkladatelia očakávajú, že zníženie daňového a odvodového zaťaženia prepitného zlepší pracovné podmienky zamestnancov v sektore gastronómie a hotelierstva a zvýši objem príjmov v štátnom rozpočte.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Minimálna mzda na Slovensku sa zvýši na 60 percent priemernej mzdy