Predĺženie odvodovej úľavy pre zamestnávateľov v agropotravinárskom sektore prispeje k stabilizácii a spestreniu výroby potravín, rovnako aj k zmierneniu tlaku na ceny potravín.
Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, v reakcii na vládou schválenú novelu zákona o sociálnom poistení.
„Veríme, že pestovateľov a chovateľov odvodové úľavy dostatočne presvedčia o tom, aby neznižovali počty pracovníkov v snahe udržať výrobu pri vysokých nárokoch na ľudskú prácu,“ zdôraznila.
Dodala, že vysoké náklady na ľudskú prácu sú obzvlášť vypuklé najmä v ovocinárstve, kde cena ľudskej práce predstavuje až 60 percent z celkovej nákladovej položky na vypestované ovocie.
Z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda, vyplýva, že obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa môže predĺžiť do 30. júna 2024. Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, ktorí si môžu túto daňovú úľavu uplatniť, sa takisto môže rozšíriť.