Felice Jackaová je poprednou expertkou na výživovú psychiatriu. Ide o relatívne nový odbor, ktorý skúma, akú úlohu hrá strava v udržiavaní zdravého mozgu a psychiky. V rozhovore pre Guardian hovorila o vplyve ultraspracovaných potravín na ľudský organizmus.

Dôležitosť stravy

Zdravie črevného mikrobiómu vplýva na takmer každý aspekt zdravia vrátane metabolizmu, hladiny glukózy v krvi, telesnej hmotnosti či imunitného systému. Okrem toho pôsobí aj na činnosť mitochondrií, množstvo sérotonínu v mozgu a ovláda odpovede organizmu na stres.

Štúdie ukázali, že ľudia s nezdravými stravovacími návykmi mávajú menší hipokampus než tí, ktorí volia skôr zdravšie alternatívy. Hipokampus je jediná oblasť mozgu schopná svoju veľkosť zväčšiť či zmenšiť. Ľudia s depresiou ho mávajú v priemere menší. Keď si ale s týmto stavom úspešne poradia, hipokampus sa znova zväčší. „Pre duševné zdravie je preto nesmierne dôležitý,“ dodala Jackaová s tým, že vplyv má aj na učenie a pamäť.

Expertka a jej tím sa domnievajú, že mozog a črevné mikróby nedokážu ultraspracované potraviny rozložiť a zužitkovať rovnakým spôsobom ako celozrnné alternatívy. Stravovacie návyky obyvateľov západných krajín spolu s expozíciou antibiotikám poškodzujú aj zdravý mikrobióm matiek a bábätiek.

Ide preto o jednu z možných príčin nárastu diagnóz v oblasti porúch neurologického vývoja a duševných problémov. V roku 2021 Jackaovej tím pozoroval súvis medzi kvalitou stravy matiek a poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) u ich detí. Mikróby, ktoré sú v tele matky počas tehotenstva a v čreve dojčiat po narodení, ovplyvňovali nielen vývoj imunity, ale aj mozgu.

Rozsiahly problém

„Priemyselný potravinový systém je hlavnou príčinou ochorení a predčasných úmrtí všade vo svete,“ vyhlásila Jackaová. Okrem toho do veľkej miery môže aj za stratu biodiverzity. OSN v správe o potravinách z roku 2021 vypočítala, že globálny potravinový systém stojí vlády ročne zhruba 20 biliónov dolárov, pričom až 11 biliónov tvorí zmierňovanie dôsledkov na ľudské zdravie vrátane liečby srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku a rakoviny.

„Skutočný problém je v tom, že mnoho ľudí nemá možnosť odmietnuť ultraspracované potraviny, pretože často ide o najlacnejšiu alternatívu. Je to zlyhanie vládnych politík, nič viac,“ uzatvorila expertka.

Ďalšie dôležité správy

Dnes azda najpopulárnejšia kukurica na svete – pukancová – bola údajne prvá, na akej si ľudia pochutnávali.
Neprehliadnite

Výživoví experti varujú pred ultraspracovanými potravinami. Vlčí hlad zaženú tieto alternatívy