Záujem o hovädzie mäso je nižší, jeho predaj klesol na polovicu. Dôvodom je vysoký nárast cien. Šéf mäsiarstva z Trnavy Róbert Gašparík, pre denník Sme potvrdil, že hovädzina medziročne zdražela až o 40 percent.
Zdražovanie bude pokračovať
Za kilogram hovädzej roštenky si zákazník v súčasnosti zaplatí vyše 18 eur. V prípade falošnej sviečkovice sa zas priemerná cena pohybuje na skoro 19 eurách za kilogram, píše spravodajský portál RTVS.
Rovnako ako R. Gašparík, aj výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai zdražovanie mäsa potvrdila. Tá dokonca hovorí o navýšení cien hovädzieho mäsa na kosti až na úrovni 45 percent.
„Zároveň v priebehu mesiaca február očakávame ďalší nárast odbytovej ceny hovädzieho mäsa a to na úrovni približne 10 percent,“ predpovedá E. Forrai.
Mäsiari sa sťažujú na rastúce náklady
Dôvodom zdražovania sú vysoké ceny energií aj ďalšie prevádzkové náklady.
Okrem toho, nakoľko sú ceny mäsa od slovenských chovateľov vysoké, k zdražovaniu musia pristupovať aj mäsiari.
„Rastú nám náklady na všetky materiálové položky – od prírodných čriev cez obalové materiály a kartóny až po korenie, ktoré šli nahor počas roka o 20 percent,“ vyjadril sa v rozhovore pre denník Sme R. Gašparík.
Priplatíme si aj za bravčové mäso
Vysoké ceny mäsa už zákazník neakceptuje a jeho kúpe sa radšej vyhne.
„Cena už pravdepodobne dosiahla strop, ktorý pospolitý ľud už nie je schopný zaplatiť,“ reagovalo v súvislosti so zdražovaním ďalšie mäsiarstvo.
Hovädzie mäso však nemusí byť jediným, za ktoré si časom priplatíme ešte viac. Spravodajský portál RTVS v reportáži upozornil, že zdražovanie zrejme čaká aj ďalšie druhy mäsa. Stúpnuť môže aj cena bravčoviny.