Island pôsobí ako nádherná, no nehostinná pustatina, kde obyvateľov bičujú chladné severné vetry, strašia erupcie a iné prírodné živly. Na ostrove, ktorý od okolitej civilizácie dokonale izoluje oceán zo všetkých svetových strán niekoľko stoviek kilometrov, je len veľmi málo vecí, ktorých by bolo dostatok a ktoré by boli zároveň aj lacné. Okrem rýb, kameňov a zimy je takouto vecou napríklad elektrická energia.
Islanďania využili svoju unikátnu geografickú polohu, vyvŕtali hlboké studne, vztýčili geotermálne elektrárne a vybudovali tak jadro komplexného energetického systému, vďaka ktorému frčí prakticky celá krajina na lacnej a obnoviteľnej energii.
Samozrejme, podzemné teplo využívajú aj inde, nikde však nie v takom rozsahu a na takej úrovni. Islandské vrty siahajú do niekoľkokilometrových hĺbok, kde voda pri teplotách okolo 500 stupňov Celzia a extrémne silnom tlaku z technického hľadiska prestáva byť vodou a mení sa na niečo medzi plynom a olejom. Inžinieri z celého sveta prichádzajú na ostrov, aby sa s tamojšími odborníkmi poradili, trocha sa priučili a systém osobne preskúmali, aby ho následne mohli aplikovať aj vo svojej domovine.
Lacná geotermálna energia má v krajine aj iné využitie, z teplej „odpadovej“ vody sa vykurujú napríklad chodníky, parkoviská či športové zariadenia. Nedávny úspech islandského futbalového tímu na majstrovstvách Európy tak niektorí považujú v skutočnosti za čiastočný úspech islandskej energetiky. Ide totižto o prvú generáciu futbalistov, ktorí mohli ako prví trénovať futbal v lacno vykurovaných halách aj počas zimy.
Zdroj: SITA / AP
Toxické sviatky
Svet úspešne absolvoval ďalšie Vianoce a Silvestra. V miliónoch príbytkov sa dôkladne vysávalo, čistilo, nadmerne vyprážalo a varilo, do krbov sa výdatne nakladalo drevo, kvôli správnej atmosfére sa zapaľovalo množstvo sviečok, prskaviek... je jednoduché vytušiť, kam to mieri.
Hoci počas Štedrého dňa obvykle klesá hustota automobilovej prevádzky a kvalita ovzdušia je o poznanie lepšia, ľudia si prítomnosť škodlivín vo vzduchu, ktoré môžu spôsobiť astmu či iné dýchacie problémy, dostatočne kompenzujú v rámci svojho vnútorného životného priestoru v dome či v byte.
Ako v analýze poukazuje britský portál The Conversation, dym z dreva, častice unikajúce počas varenia z plynového sporáka spolu s ďalšími rôznorodými výparmi a aerosólmi vytvárajú v kuchyni či obývačke patogénny mix nekvalitného vzduchu.
Zdroj: SITA / AP
Kto chce byť bilionárom?
Profesori ekonómie Tyler Cowen a Alex Tabarrok na YouTube pravidelne uverejňujú skvelé videá, ktoré vysvetľujú makroekonomické javy, prinášajú „ekonomické duely“ a celkovo šíria osvetu v oblasti ekonómie a finančnej gramotnosti.
O hyperinflácii v Zimbabwe ste isto už počuli, miliardové bankovky majú sotva hodnotu žuvačiek či lízaniek. Na zaplatenie dobrého obeda v reštaurácii musíte mať so sebou minimálne toľko tašiek naplnených tesne zviazanými tamojšími bankovkami, koľko ich potreboval Ladislav Bašternák na kúpu siedmich bratislavských bytov v 12 miliónoch v hotovosti. Skrátka, keď chytíte do rúk učebnicu o inflácii či kvantitatívnej peňažnej teórii, s vysokou pravdepodobnosťou v nej bude figurovať táto africká krajina na čele s prezidentom Robertom Mugabe, ktorého vládnutie a reformy kritizujú ako Spojené štáty, tak aj Európska únia.
Recenzia a dôvera
Pri skúmaní spotrebiteľského správania prichádzajú vedci na plno paradoxov. Nedávny pokus Mareike Möhlmann z University of Warwick naznačuje, že ľudia dôverujú viac cudzincom, s ktorými sa poznajú len krátko prostredníctvom Airbnb či BlaBlaCar, než napríklad svojim kolegom či susedom.
Používatelia rôznych platforiem zdieľanej ekonomiky veria v poctivosť obchodných partnerov z viacerých dôvodov. Zatiaľ čo v prípade kolegov či susedov neexistuje žiaden všeobecne známy ani verejný hodnotiaci systém, hostiteľov na Airbnb či šoférov Uberu možno na webe ohodnotiť a pridať recenziu. Na internetovej povesti si zakladá väčšina poskytovateľov služieb. Jedna dôveryhodne a argumentačne podložená negatívna recenzia dokáže jednotlivca v sieti obrovského množstva ponúk úplne zničiť.
Zdroj: SITA / AP
Národ XXXL
Averzia voči postaveniu sa na váhu na Slovensku vrcholí aktuálne najmä po sviatkoch a opakovaných náložiach majonézového šalátu a lineckých koláčov, v Spojených štátoch však ide zrejme o permanentnú nechuť. Američania pravidelne potvrdzujú povesť obézneho národa a v krajine XXXL veľkostí zdravotnícke organizácie často uverejňujú strašidelné analýzy, ktoré varujú pred rizikami nekontrolovanej konzumácie zhubného množstva nezdravého jedla a kalórií. Spravodajský portál Vox preto zhromaždil stručné a jasné dôvody s výpovednými grafmi o tom, prečo je v Amerike také jednoduché stať sa obéznym.
Základným problémom je skutočnosť, že Američania nevaria vlastné domáce jedlo. V zásade však ide už o celosvetový trend – fast food postupne víťazí nad domácou stravou takmer všade. Ľudia sa viac spoliehajú na kuchyne reštaurácií, kde podľa výskumov zjedia v priemere o 20 až 40 percent viac kalórií, ako keby si jedlo pripravovali sami. To spolu s čoraz väčšími porciami a bezkonkurenčným prvenstvom v pití sladených a bublinkových nápojov uvádza lekárov do mdlôb. Nehovoriac o tom, že najčastejšie konzumovanou zeleninou sú hranolčeky.
obezita, nadváha Zdroj: SITA / AP