Actimel (Danone)
Rozdiely: v deklarácii mliečnej a ovocnej zložky
Zdroj: MPRV SR
Baranie rohy/Milde Peperoni (Freshona)
Rozdiely: v označení výrobcu, vzhľade nálevu a zrelosti plodov
- Nálev: opalizujúci (SK), číry (AT)
- Farba: žltozelená (SK), žltozelená až zelená (AT)
- Pach a chuť: kyslá (SK), horkastá (AT)
Zdroj: MPRV SR
Gold Zlatá kukurica/Goldmais (Bonduelle)
Rozdiely: v označení výrobcu; vo veľkosti porcie v nutričnej tabuľke; nameraný obsah cukrov bol vyšší ako je uvedené vo výživových hodnotách
- Množstvo cukrov: 7,41 % (SK), 7,62 % (AT)
- Hmotnosť obsahu: 340 g (SK), 300 g (AT)
- Hmotnosť pevného podielu: 285 g (SK), 285 g (AT)
- Objem: 425 ml (SK), 425 ml (AT)
Zdroj: MPRV SR
Originál Puding/Original Pudding (Dr. Oetker)
Rozdiely: farba pudingov na obale je výrazne odlišná a farebný rozdiel sa preukázal aj pri senzorickom hodnotení (slovenská verzia bola tmavšia ako rakúska); slovenská verzia je vyrobená na Slovensku a rakúska v Rakúsku
Zdroj: MPRV SR
Gouda/Gouda Scheiben (Billa)
Rozdiely: v označení tuku, vzhľade - na plátkoch slovenskej verzie syra boli viditeľné malé vzduchové trhlinky; nameraný obsah tuku v sušine bol v rakúskej (o 4,5 percenta) aj slovenskej verzii (o 1,1 percenta) väčší ako je uvedené na obale; na obale slovenskej verzie chýbajú referenčné množstvá v percentách pre priemernú dospelú osobu
- Sušina: 57,1 % (SK), 58,4 % (AT)
- Tuk: 28,05 % (SK), 30,68 % (AT)
- Obsah tuku v sušine: 49,1 % (SK), 52,5 % (AT)
- Soľ: 1,8 % (SK), 2,2 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Cashew Nuts/Cashewkerne (Alesto)
Rozdiely: rakúska verzia výrobku dopadla horšie v senzorickom hodnotení - jadrá mali mierne vrásčitý povrch, šedokrémovú farbu a mierne cudzí pach s cudzou príchuťou; slovenská verzia bola naplnená väčším množstvom poškodených či inak zmenených jadier (slovenská: 16,6 percenta poškodených jadier, rakúska: 10,1 percenta poškodených jadier)
- Povrch: hladký (SK), mierne vrásčitý (AT)
- Farba: žltokrémová (SK), šedokrémová (AT)
- Pach: bez cudzích pachov (SK), mierne cudzí pach (AT)
- Chuť: bez cudzích príchutí (SK), s cudzou príchuťou (AT)
Zdroj: MPRV SR
Chocolate Banana minis (Mister Choc)
Rozdiely: namerané množstvo cukru bolo nižšie ako deklarované - v prípade slovenskej verzie o 5,2 percenta a rakúskej o 2,5 percenta
- Množstvo cukrov: 48,53 g/100 g (SK), 51,21 g/100 g (AT)
Zdroj: MPRV SR
Pombär Original
Rozdiely: vo veľkosti označených porcií
Zdroj: MPRV SR
Bourbon Vanilla/Bourbon Vanille (Gelatelli)
Rozdiely: na obale rakúskej verzie chýba percentuálne vyčíslenie použitých vanilkových strukov; rakúska zmrzlina na rozdiel od slovenskej priznáva adresu výrobcu
- Pach a chuť: výrazná po vanilke (SK), jemne vanilková (AT)
- Farba: svetložltá (SK), svetlokrémová (AT)
Zdroj: MPRV SR
Confiserie Firenze (Strawberry/Erdbeere)
Rozdiely: rakúska verzia bola sladšia s výraznejšie sladko-kyslou chuťou plnky; rakúska verzia rolády sa narozdiel od slovenskej priznáva k výrobcovi z Nemecka
- Množstvo cukrov: 38,27 g/100 g (SK), 44,42 g/100 g (AT)
Zdroj: MPRV SR
Himbeere Fruchtsirup (YO)
Rozdiely: vo farbe, pachu a chuti; senzoricky harmonickejšia bola rakúska verzia sirupu; nameraný obsah cukru v slovenskej verzii bol o 0,5 percenta nižší ako je uvedené v zložení
- Podiel cukrov: 8,75 % (SK), 9,28 % (AT)
- Pach: ovocný (SK), výrazne ovocný (AT)
Zdroj: MPRV SR
Puten Schinken (Berger)
Rozdiely: slovenská verzia bola menej súdržná ako rakúska a rozpadávala sa; 9 z 13 posudzovateľov preferovalo rakúsky výrobok; rakúska verzia obsahuje podľa obalu o 17 percent viac mäsa ako slovenská, namerané množstvo však bolo o 8 percent nižšie a v prípade slovenskej verzie o 10,9 percenta vyššie; rozdiely v obsahu tuku a soli
- Podiel morčacieho mäsa: 85,9 % (SK), 84 % (AT)
- Textúra: rozpadávajúca (SK), súdržná (AT)
Zdroj: MPRV SR
Wellness-Schinken (Mein Berger Schinken)
Rozdiely: slovenská verzia šunky bola súdržnejšia a mala výraznú mozaikovú kresbu (mozaika rakúskej bola jemná); 10 z 13 posudzovateľov preferovalo rakúsky výrobok
- Obsah celkových bielkovín: 17,8 g/100 g (SK), 19,1 g/100 g (AT)
- Množstvo mäsa: 85,4 g/100 g (SK), 91,9 g/100 g (AT)
- Dusitany: 7,3 mg/kg (SK), 6,4 mg/kg (AT)
Zdroj: MPRV SR
Brie/Le Brie
Rozdiely: vo vzhľade, textúre, pachu a chuti; slovenská verzia syra bola v čase testovania už vyzretá, rakúska mierne nedozretá
- Vzhľad: nerovnomerne porastený bielou plesňou (SK), rovnomerne porastený bielou plesňou (AT)
- Textúra cesta: redšia (SK), tuhšia (AT)
- Kôra: na bokoch necelistvá (SK), celistvá (AT)
- Pach a chuť: primerane kyslastá (SK), primerane slaná (AT)
Zdroj: MPRV SR
Čierne korenie celé/Pfeffer schwarz ganz (Kotányi)
Rozdiely: v pachu a chuti
- Pach: menej výrazný (SK), výrazný (AT)
- Chuť: menej výrazná (SK), výrazne korenistá, charakteristická pre čierne korenie (AT)
- Piperín: 4,8 % (SK), 5,3 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Ristorante Pizza Mozzarella (Dr. Oetker)
Rozdiely: slovenská verzia obsahovala o 2 kolieska mozzarelly menej a takisto bola obložená len kúskami paradajok (rakúska bola obložená kolieskami); v označení slovenskej verzie je uvedené „bohato obložená syrom mozzarella", v prípade rakúskej „bohato obložená paradajkami, mozzarellou a bazalkou"
Zdroj: MPRV SR
Fanta pomaranč/Fanta Orange
Rozdiely: slovenská verzia je osladená fruktózo-glukózovým sirupom, rakúska cukrom
- Množstvo použitej pomarančovej šťavy: 5 % (SK), 5,3 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Fish Fingers/Fischstäbchen (Iglo)
Rozdiely: slovenská verzia obsahovala veľkostne nevyrovnané rybie prsty (cca 28-gramové) s hrubozrnnou obaľovacou zmesou, ich textúra po príprave nebola súdržná; rakúska verzia obsahovala veľkostne vyrovnané rybie prsty (cca 31-gramové) s jemnozrnnou obaľovacou zmesou, ich textúra bola po príprave súdržná
- Množstvo mäsa na obale: 58 % (SK), 65 % (AT)
- Namerané množstvo mäsa: 53,3 % (SK), 59,6 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Cranberries/Mirtilli Rossi (Alesto)
Rozdiely: chuť rakúskej verzie bola výrazne sladšia
- Podiel cukrov: 63,81 % (SK), 68,32 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Merci Finest Selection (Storck)
Rozdiely: vnímateľné pri 4 druhoch tyčiniek najmä v pachu a chuti, pričom v slovenskej verzii bolo výraznejšie cítiť aromatické látky a v rakúskej použité suroviny; textúra kakaového krému s lieskovými orieškami slovenskej verzie bola mäkká až polotuhá, rakúska mala mäkkú textúru; 7 z 11 posudzovateľov preferovalo rakúsky výrobok
Zdroj: MPRV SR
Nesquik Duo (Nestlé)
Rozdiely: slovenská verzia je vyrobená v Poľsku a rakúska je vyprodukovaná v Nemecku; v rakúskej sa nachádza praktickejšie znovuuzatvárateľné plastové vrecko; nameraný obsah cukrov bol o 3 percentá menší ako uvádzali obaly výrobkov
- Podiel cereálnej múky: 67,3 % (SK), 43,1 % (AT)
- Podiel prášku: 3,7 % kakaového (SK), 13,4 % čokoládového - z toho 4,3 % kakaového (AT)
- Hmotnostný podiel svetlých guľôčok: 38,1 % (SK), 30,2 % (AT)
- Hmotnostný podiel tmavých guľôčok: 61,9 % (SK), 69,8 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Paprika sladká mletá/Paprika delicate (Mikado)
Rozdiely: vo farbe, pachu a chuti; rakúska verzia na rozdiel od slovenskej odporúča chrániť papriku pred svetlom; všetci posudzovatelia preferovali rakúsky výrobok
- Farba: hnedo-červená (SK), červená (AT)
- Pach: paprikový (SK), výrazný paprikový (AT)
- Chuť: horkastá (SK), sladkastá (AT)
- Kapsaicín v sušine: 0,014 % (SK), 0,012 % (AT)
- Kapsantín v sušine: 3,04 g/kg (SK), 3,23 g/kg (AT)
Zdroj: MPRV SR
Slanina/Bacon (Dulano)
Rozdiely:
- Textúra: tuhšia (SK), primerane mäkká a vláčna (AT)
- Farba svaloviny: mäsovo-bordová (SK), mäsovo-červená (AT)
- Farba tukového tkaniva: svetloružová (SK), biela (AT)
Zdroj: MPRV SR
Miesmuscheln in Tomatensauce (Billa)
Rozdiely: v prípade slovenskej verzie bola nameraná o 8,8 gramu väčšia hmotnosť ako bolo uvedené na obale, v rakúskej o 4,4 gramu
- Doba spotreby po otvorení: do 3 dní (SK), do 2 dní (AT)
- Textúra: súdržná (SK), rozpadávajúca (AT)
- Podiel slávok: 53,8 g (SK), 54,5 g (AT)
Zdroj: MPRV SR
Semi-dried tomatoes/Halb getrocknete Tomaten (Billa)
Rozdiely: v textúre, farbe a chuti; senzoricky harmonickejší bol výrobok predávaný v Rakúsku
- Textúra: menej súdržná (SK), súdržná (AT)
- Farba: tmavožltá (SK), zelenožltá (AT)
- Soľ: 0,89 % (SK), 0,3 % (AT)
- Fruktóza: 2,63 % (SK), 3,87 % (AT)
- Glukóza: 2,64 % (SK), 3,22 % (AT)
Zdroj: MPRV SR
Emmental/Emmentaler (Milbona)
Rozdiely: slovenská verzia syra obsahuje aj protihrudkujúcu látku - zemiakový škrob, ktorá je zodpovedná za matný a mierne múčnatý povrch syra a môže mať vplyv aj na elasticitu syra a celkový harmonický vnem (textúra slovenskej verzie syra nebola narozdiel od rakúskej elastická)
- Vzhľad: matný (SK), lesklý (AT)
- Pach a chuť: výrazne ementálová (SK), jemne ementálová (AT)
Zdroj: MPRV SR
Vegetable with Butter/Butter-Gemüse (Freshona)
Rozdiely: rakúska verzia sa narozdiel od slovenskej priznáva k výrobcovi z Nemecka
- Podiel mrkvy: 45,5 % (SK), 40,1 % (AT)
- Podiel karfiolu: 17,9 % (SK), 13,1 % (AT)
- Podiel hrášku: 16,7 % (SK), 29,0 % (AT)
- Podiel kukurice: 7,8 % (SK), 6,5 % (AT)
Zdroj: MPRV SR