Aktualizované 16. marca 2011 o 14:31 o prognózu zvýšenia cien potravín
Slováci si za potraviny tento rok priplatia, ich ceny by oproti vlaňajšku mohli stúpnuť asi o desatinu. Dôvodom sú vyššie ceny ropy, pokles svetových zásob obilia, špekulatívne nákupy na komoditných trhoch alebo nižšia podpora domácich poľnohospodárov v porovnaní s farmármi zo starých členských krajín Európskej únie. V rastúcich cenách sa odrazí aj zrušenie daňovej úľavy na naftu využívanej v poľnohospodárstve, ako aj vyššia sadzba dane z pridanej hodnoty, informovala dnes Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).
Priemerná slovenská domácnosť utratí za potraviny asi pätinu svojich celkových výdavkov, pri ľuďoch s nižšími príjmami je to až štvrtina. “Na rýchlejší rast ceny doplatia predovšetkým domácnosti s nízkym príjmom, kde tvoria potraviny, bývanie a energie podstatnú časť spotrebného koša,” uviedla SPPK.
Ceny potravín a nealkoholických nápojov podľa Štatistického úradu vo februári medziročne stúpli o 6,6 percenta, vlani sa v priemere zvýšili o 1,6 percenta. Podľa analytikov slovenskej UniCredit Bank ceny potravín v súčasnosti prekonali rekordné úrovne z roku 2008. “Lacnejšie ako v roku 2008 sú už len ceny mäsa a mlieka, syrov a vajec. Práve v týchto kategóriách však očakávame rýchlejší rast v nasledujúcich mesiacoch,” uviedli ekonómovia.
Na zdražovanie už zareagovali aj Slováci, ktorí z obchodov vraj neodchádzajú s plnými vozíkmi. “Ľudia prešli na drobné jednodenné až dvojdenné nákupy, pričom klesla celková hodnota nákupov,” povedal dnešnému vydaniu denníka Pravda Gabriel Csollár z obchodnej siete Coop Jednota Slovensko. Spotrebitelia síce nešetria na základných potravinách, ako je pečivo alebo chlieb, obmedzili však nákup drahších produktov z mäsa, dodal.
Na to zareagovali obchodníci, ktorí pod vlastnou značkou ponúkajú viac cenovo dostupnejších potravín. “Ľudia sa uskromnili a odpustili si drahšie značkové výrobky. Miesto toho prešli k potravinám pod privátnou značkou,” povedal denníku Pravda analytik agentúry Terno pre prieskum trhu Ľubomír Drahovský.
Poľnohospodárska a potravinárska komora by chcela zdražovanie zmierniť opätovným daňovým zvýhodnením nafty používanej farmármi alebo úpravou sadzby dane z pridanej hodnoty na potraviny, ktorá sa zmenila od tohtoročného januára. Vláda tento krok odôvodnila zlým stavom verejných financií.
Potravinári vlani zarobili o tretinu menej
Potravinársky priemysel v SR vykázal podľa informácií podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Dušana Janíčka za rok 2010 zisk na úrovni 117,2 milióna eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 30,7 percenta.
"V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa pridaná hodnota vlani znížila o 11,7 percenta, na viac ako 666 miliónov eur," uviedol dnes na tlačovej besede SPPK Janíček.
Tržby za vlastné výkony a tovar tuzemských potravinárskych podnikov sa v minulom roku pohybovali na úrovni 3 až 3,3 miliardy eur, a to v závislosti od počtu odvetví potravinárskeho priemyslu zahrnutých do výpočtu.
Potravinárske podniky v roku 2010 podľa Janíčka zamestnávali viac ako 30.000 ľudí, pričom zamestnanosť medziročne klesla o 6,6 percenta. Priemerná mesačná mzda dosiahla úroveň 739 eur, takže v porovnaní s rokom 2009 stúpla o 3,8 percenta.
Ilustračné foto na titulke - Maňo Štrauch